Најбољи бачкопаланачки ђаци се вратили са путовања по Далмацији

Најбољи бачкопаланачки ђаци се вратили са путовања по Далмацији

Општина Бачка Паланка је ове године за најбоље ученике основних и средњих школа, поред уобичајеног пријема и додела диплома и књига која се одиграва последњих дана школске године, приредила и једно поклоничко путовање и посету српским православним светињама односно манастирима Српске Православне Цркве у Далмацији.

Др Небојша Кузмановић, начелник одељења за друштвене делатности у општинској управи у Бачкој Паланци, објаснио је зашто се општинска управа одлучила да на овај начин награди најбоље ученике:

Идеја је била да деци покажемо да тамо живе Срби скоро хиљаду година. Јер, ако неко направи манастир у 13. веку потребно је имати сто, двесто година пре тога тамо неку културу, цивилизацију, па онда подићи такву грађевину. А друга поука је да ми, људи који долазимо из савременог модерног света и света технологије и комуникације, видимо како људи живе у једном потпуно другом свету и имају свој мир, и да деца виде и ту врсту живота. Јер заиста, на лицу сваког монаха се види тај осмех који нама није својствен јер не можемо да се опустимо.

Та идеја се јавила у последњих неколико година. Водили смо их по Фрушкој гори да обиђу манастире. Пре четири године смо посетили манастире у Далмацији - Крку, Крупу и Драговић, а ево и ове године смо одвели децу да посете Православну Далмацију. Овај пут, на пут је кренуло око 60 вуковаца. Шта је у ствари поука? Идеја је била, напомиње др Кузмановић, да ми нашој деци покажемо да тамо живе Срби скоро хиљаду година. Јер, ако неко направи манастир у 13. веку потребно је имати сто, двесто година пре тога тамо неку културу, цивилизацију, па онда подићи такву грађевину. А друга поука је да ми, људи који долазимо из савременог модерног света и света технологије и комуникације, видимо како људи живе у једном потпуно другом свету и имају свој мир. Јер заиста, на лицу сваког монаха се види тај осмех који нама није својствен јер не можемо да се опустимо. Осим тога, желели смо и да деца виде и ту врсту живота.

Најбољи ученици основних и средњих школа са подручја бакопаланачке општине су веома задовољни путовањем и препуни лепих утисака. Надамо се да ће општинска управа и убудуће организовати оваква путовања за ученике.

Стеван Јурић

Извор: Епархија бачка