Најјужнија руска црква на свету

Црква Свете Тројице, саграђена 2004. године, најјужнија је руска православна црква на свету. Налази се на острву Вотерлу на Антарктику, на територији руске поларне станице Белингхаузен (названа по проналазачу континента).

Руска поларна станица појавила се тамо 1968. године, али је изградња цркве предложена тек деведесетих година прошлога века. Локација за цркву изабрана је 2002. године, али су биле потребне две године да се она овде подигне.

Зграда је направљена од кедра, ариша и бора. Прикладно дрво је пронађено у близини града Горно-Алтајска у Сибиру, а цркву су изградили локални столари. Висина је 15 метара и може примити око 30 верника.

Црква је провела годину дана на Алтају, а потом је разграђена и превезена камионима, прво у Калињинград (руска лука на Балтику), а потом на Антарктик. Тамо је, у тешким условима, било потребно 50 дана да екипа од 8 лица то поново реконструише. Штавише, било је потребно заштитити зидове од локалних, готово хоризонталних киша, као и развући металне ланце унутра како би се осигурали од јаких ветрова.

У јануару 2007. године, у њој је обављено прво венчање Рускиње Ангелине и Чилеанца Едуарда. Он је радио је на станици са њеним оцем, а онда је дошао да га посети у Санкт Петербургу, где је упознао будућу супругу. Прихватио је православље, а она је отишла код њега на Антарктик.

Извор: Basilica.ro(са енглеског Инфо служба СПЦ)