Најновије издање Светосавског Огњишта

Најновије издање Светосавског Огњишта
Најновије издање Светосавског Огњишта
Најновије издање Светосавског Огњишта
Најновије издање Светосавског Огњишта

Значајан јубилеј којим се поносимо: Деценија Светосавског Огњишта

Из штампе изашао најновији број часописа јужноафричке парохије.

Ових дана из штампе је изашао најновији, тринаести број часописа
јужноафричке парохије “Светосавско Огњиште”.  Његов први број
је рођен на Васкрс 2003. године и, ево, уз Божију помоћ прославља јубиларни,  десети рођендан. Деценија Светосавског Огњишта је веома значајан јубилеј, нарочито када се имају на уму тешки  услови у којима ради наша Црквена општина на крајњем југу афричког континента...

Овогодишње издање је одштампано на највећем броју страница до сада (укупно 76) са око 300 фотографија, што за ових десет година и тринаест бројева чини укупно око 700 страница са преко 2.500 фотографија. Цео садржај најновијег броја бави се активностима, извештајима и репортажама из мисије наше  парохије  у Јоханесбургу.

Велику благодарност дугујемо свима који су ових десет година макар и мало  допринели овом значајном пројекту, као и свима који су својом вером, радом, молитвом, поверењем, прилогом и лепом речју такође много учинили да ово буде једини часопис који се штампа  на српском језику ћирилицом на целокупном афричком
континенту.

Садржај: Слово уредника / “Ћирилица на југу Африке”; Прослава Рођења Христовог; Врбица у Јужној Африци; Васкршњи дани у Јоханесбургу; Часослов на зулу и енглеском језику; Храмовна слава Томиндан; Посете црквених великодостојника 2003-2012; Народне библиотеке Србије и Јужне Африке; Образовање са вером у Бога; “Надахњујућа Светосавска прослава”; “Свети Сава у срцима нашим”; “Боже, како је то леп осећај”; Реакције са свих пет континената;  “Прелепо”; Вечан спомен Ивану Михаиловићу; Достојна прослава Сретења Господњег; “Љубав у малој српској земљи”; “Да никада не заборавимо ко смо и одакле смо”; Преображена српска светиња у Јужној Африци; Извештај о духовном раду у 2012. години; Унапређивање црквеног имања 2012-2013 и др.

Штампа се с благословима: Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја,
Његовог Блаженства Патријарха александријског Г. Теодора Другог и Његовог
Високопреосвештенства Архиепископа Јоханесбурга и Преторије Г. Дамаскина.

Главни и одговорни уредник и оснивач овог издања је Архимандрит Пантелејмон (Јовановић).

Сарадници су: ђакон Стивен Хејз (Преторија), Антоније Ђурић (Чачак), Станоје
Станковић (Београд), Бошко Обрадовић (Чачак), Биљана Живковић (Београд),
Мирјана Михаљевић, Живојин и Лада Јовановић, Мирјана Христова, Тања Ђукић и чланови Црквеног Одбора (Јоханесбург), Филип и Вера Михаиловић (Париз и Лондон). Фотографије: Пол Драјвер, Никола Дмитрић, Иво и Дарко Зечевић, архимандрит Пантелејмон (Јоханесбург).

Ово издање су финансирали Министарство културе (100 000 динара) и Канцеларија за дијаспору (300 000 динара) Владе Републике Србије.

Извор: Јужноафричка парохија Архиепископије београдско-карловачке