Наоружани исламисти ухапшени испред манастира Дечани

Наоружани исламисти ухапшени испред манастира Дечани
Наоружани исламисти ухапшени испред манастира Дечани
Наоружани исламисти ухапшени испред манастира Дечани
Наоружани исламисти ухапшени испред манастира Дечани

Четворица наоружаних исламиста ухапшени синоћ испред главне капије манастира Високи Дечани, саопштио игуман манастира Сава Јањић. Косовске институције треба да се позабаве узроцима верског екстремизма, рекао директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић.

"Инцидент се догодио око 21 часа. Ухапшени су дошли пред улаз у манастир у белом голфу регистрације Урошевца (05). У заједничкој акцији косовске полиције и Кфора након легитимисања и претреса возила пронађено је да су ухапшени (четворица косовских Албанаца из четири различита дела Косова: Гњилана, Урошевца, Призрена и Ђаковице) поседовали наоружање (калашњиков са три оквира муниције и пиштољ). У возилу је такође нађена и литература исламистичке садржине", наводи се у саопштењу Саве Јањића.

Двојица од ухапшених су имали браду и обријану главу као и панталоне са кратким ногавицама, што је карактеристично за вахабисте. Истрага је у току.

Игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава је потврдио да се монаси и особље које ради у манастиру осећају сигурно и да је овај инцидент још један показатељ да је присуство снага КФОР-а који обезбеђује манастир од суштинског значаја за безбедност овог објекта, светске културне баштине Унеска.

У октобру 2014. године на две капије и на помоћним објектима манастира Високи Дечани исписани су графити ИСИС и АКСХ, а само четири месеца пре тога и графити УЧК.

Истрага полиције до сада није дала никакве резултате али је присуство КФОР-а од тада вишеструко повећано као и контрола целог простора око манастира који је зона високог безбедносног ризика.

Манастир Високи Дечани је оружано нападан четири пута након завршетка рата. Само један од напада је истражен и један косовски Албанац је 2007. године осуђен због напада на манастир на две и по године затвора.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је да инцидент код манастира Високи Дечани опомиње и упозорава да институције на Косову треба да се позабаве узроцима верског екстремизма који угрожава будућност свих на Косову.

"Овај инцидент, опомиње и упозорава на потребу да се институције и политичка класа у Приштини, уместо непостојећом претњом у виду Заједнице српских општина и косовскометохијских Срба, позабаве друштвеним узроцима верског екстремизма који угрожава будућност свих који живе на Косову и Метохији", рекао је Ђурић за агенцију Бета.

Извор: РТС