Епархија рашко-призренска најоштрије осуђује напад на српске повратнике у селу Грабац

Епископ рашко-призренски Теодосије најоштрије је осудио напад на српске повратнике и њихову имовину у селу Грабац. Реч је о нападу чији је циљ да застраши српске повратнике и присили их да напусте своје домове, рекао је Владика. Нажалост, читав низ насртаја на српске повратнике и њихову имовину последњих недеља јасно показује да је Косово и Метохија простор на коме се и даље активно крше људска права и слободе. Толерисање ових напада уз формалне осуде без конкретних резултата истраге само охрабрује нове нападе и ствара још већу климу некажњивости, изјавио је Епископ Теодосије.

Из канцеларије Епархије рашко-призренске, 2. август 2012.

Око два сата иза поноћи група Албанаца из суседних села упала је у село Грабац, општина Клина поразбијавши помоћне објекте у неколико српских домаћинстава, сазнаје Радио Гораждевац. У овом инциденту лакше је повређен Радош Магић, када је каменица разбила прозор на кући и ударила у њега. Пре него што су нападачи побегли из села чула се пуцњава из ватреног оружја, тврде очевици. Око двадесетак повратника који у селу живе од 2002. године узнемирено је због овог инцидента и страхује за своју безбедност. Случај је пријављен косовској полицији и КФОР-у.

Иначе, ово није први пут да се дешавају овакви инциденти у овом селу од како је КФОР, који је обезбеђивао повратнике, иселио своје пунктове пре пет година. Радош Магић претучен је јула 2009. године а нападачи још увек нису пронађени. Села Грабац и Бича налазе се према Србици девет километара од Клине.

Иако је полицији пријављен инцидент пријављен одмах увиђај је обављен сутрадан.

Извор: Епархија рашко-призренска