Напад на ученике Богословије Света Три Јерарха у манастиру Крки

У недељу, 17. марта 2013. године, у поподневним  часовима у Кистањама се десио немили догађај у којем су од стране мештана Кистања - Јањеваца физички нападнути ђаци Богословије „Света Три Јерарха“ у манастиру Крки. У своје слободно време ђаци богословије су се упутили према селу Кистању, а из супротног смера је наишло ауто које је ишло право на њих. Ђаци су успели да се измакну, а из аута су се чули повици увредљивог садржаја и претње. Потом се поменуто ауто удаљило у правцу манастира Крке, да би се затим после десетак минута вратило из правца манастира и препречило пут према Кистањама.

Потом су из аута изашла четири младића старости око петнаест година. Опет претећи и увредљиво узвикујући да наши ђаци не могу и да неће доћи данас до Кистања. Претили су богословима  да ће позвати своје старије другове. Тако је и било. Из правца насеља Јањево дошли су момци старости око двадесет и пет година са бејзбол палицама и металним шипкама, те су физички насрнули на ђаке наше богословије.

Богослови су покушавали мирним разговором избећи сукоб, међутим један од нападача је бејзбол палицом ударио ученика богословије М.С. по лицу и нанео му теже телесне повреде, због чега је хоспитализован у хитној помоћи у Шибенику.

Након тога, избила је општа туча у којој је осам ђака богословије задобило лакше телесне повреде.

Управа богословије у Крки најоштрије осуђује овај немили догађај, јер он није ничим изазван.Овим  бруталним нападом на крчке богослове је тренутно нарушена безбедност и нормалан рад богословије „Света Три Јерарха“ у манастиру Крки. Мотив за овај инцидент може бити и јесте једино и искључиво верска и национална мржња. Најискреније се надамо да ће надлежне државне институције Републике Хрватске починиоце овога небивалог злодела привести правди и адекватно казнити. Овај мартовски погром крчких богослова доживљавамо као велики крст и страдање, али се као православни хришћани морамо молити Богу за починиоце овога злог дела који Хрватску не води према Европи, него према најмрачнијим периодима људске цивилизације.

Извор: Епархија далматинска