Напетости због Свете Софије у Турској

Питање Аја Софије изазвало је значајне полемике у Турској. Већина се залаже за претварање Аја Софије у џамију, али има и (мање) људи који позивају на поштовање мултикултуралности споменика.

Мултикултурална природа Аја Софије не треба бити изгубљена

Познати турски новинар и бивши директор листа Хуријет Ертугрул Озкок, у чланку каже да су се „хвалили да је Цариград место многих култура и веровања“ и да се отворено залаже за очување природе музеја. „У земљи, у којој се молитве рецитују пет пута дневно у 100. 000 џамија, одувек сам мислио да би било лепо када бисмо храм другачије вере заштитили као културни и свети споменик“, додао је он.

„Спремни смо да окречимо мозаик Серафима у Аја Софији“

Међутим, чини се да неки други људи са екстремистичким исламским ставовима немају мирољубиво расположење и не поштују мултикултурализам. Они се труде да их се више од осталих чује у медијима и да привуку пажњу јавног мишљења.

Мала исламска странка, Странка благостања, која је странка покојног првог исламистичког лидера Турске Нечметтина Ербакана, сугерисала је да Турци окрече мозаик Серафима који је „посматрао“ посетиоце свих година са куполе Свете Софије: „Не морамо чекати одлуку Државног савета. Већ смо набавили креч", рекао је званичник Странке у Цариграду. Знаковито је да је његова изјава данас погодила наслове у Турској и да је чак позвао на прву молитву у Аја Софији коју је рецитирао турски председник Рецеп Таииип Ердоган!

Аја Софија мора бити заштићена од земљотреса

Поред тога, постоје људи који позивају да се Аја Софија заштити од непосредног земљотреса у Цариграду. Сеизмолог Наци Горур је рекао да би уместо расправе о природи Аја Софије „било мудрије разговарати о томе да ли историјски споменик може преживети надолазећи земљотрес“.

Турски хакери „узимају оружје“ за Агију Софију

Турски хакери тврдили су јуче да су хаковали званичну веб страницу Јужне Егејске регије, оставивши следећу поруку: „Можда ћемо доћи неочекивано једне ноћи“.

Како тврде на својој веб страници, други сајбер-напад у неколико дана (први је био против грчког Министарства унутрашњих послова) одговор је на изјаве Грчке у вези са Аја Софијом и са источним Медитераном. Они тврде да Грчкој "требају бити приказане која јој је граница" и да је "црвена линија њихова ограничења."

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)