Напредује дијалог између Ватикана и таоиста

У дијалогу између Римокатоличке Цркве и таоиста очигледно је постигнут велики напредак. Ватикан је објавио 16. октобра 2016. године заједничко саопштење у којем се обе стране изјашњавају за све веће ангажовање на делу сузбијања секуларизације, загађења природе и равнодушности. Овај документ је плод конференције која је одржана крајем недеље у Тајвану. Папски савт за међурелигијски дијалог у свом саопштењу говори о историјском сусрету у храму Баоан у главном граду Тајпеху.

Католици и таоисти изражавају најдубље поштовање традицијама једни других и осуђују „међукултурне напетости и фундаментализам и изјављују спремност за дијалог. Обе стране хоће сарадњу на социјалном пољу. Ватиканску делегацију су предводили секретар и подсекретар надлежног папског Савета, двојица бускупа.
За таоизам се тврди даје то религија или поглед на свет. Настао је у 4. веку пре Христа у Кини. За време Културне револуције од стране многи таоисти су избегли на Тајван, где данас живи њих осам милиона. Према грубим проценама, у Кини има 60 милиона припадника ове религије.

Извор: Катпрес (Превод Информативна служба СПЦ)