Нарочницка: Завладаће закон џунгле

МОСКВА, 24. фебруара (Танјуг) - Главна последица противправног проглашења Косова као независне државе биће прекрајање граница у Европи и завладаће закона џунгле - сила, изјавила је данас Танјугу председница руског Фонда историјске перспективе Наталија Нарочницка.
"Признање независности Косова представља успех најопаснијег вида тероризма, оног за промену граница, а од почетка је циљ албанских бандита из ОВК-а, без обзира како их сладуњаво представљали на Западу, било откидање дела територије" Србије, рекла је Нарочницка у интервјуу Танјугу.
"Ако је могуће откинути Косово од Србије, зашто се не може присајединити Република Српска Србији, а не да се приморавају Срби да живе са Хрватима и муслиманима", упитала је она.
Руска историчарка и бивши депутат, која је тренутно на месту директора париске филијале новооснованог руског Института за демократију и сарадњу, указала је да је, без обзира на убеђивања да независност Косова није преседан, тешко пронаћи државу у Европи којој не прети подела.
То је и Шпанија са Баскима, Белгија "која пуца по шавовима", Северна Ирска, Македонија, да се не говори о Балкану, рекла је Нарочницка.
"Ако се може једноставно поделити држава у центру Европе, откинути колевка њене историјске државности само зато што се тамо намножила етничка мањина, шта ће тада бити са стабилношћу граница", упитала је она.
Нарочницка је указала да није тајна да Албанци, у складу са доктрином Велике Албаније, претендују на велики део територије других држава - присаједињење 40 одсто Македоније, северозападног дела Грчке, и на "претварање Охридског језера у унутрашње море албанске нације", управо тамо где су хришћанске и православне светиње.
Наглашавајући да примера као што је косовска независност није било у 20. веку, Нарочницка је навела да се то не може поредити чак ни са ратовима, јер је рат - "иако страшна катаклизма у историји човечанства са погибијама и смрћу људи - правно стање".
"После овог, теоретски је могуће све и деловаће закон джунгле - сила", истакла је Нарочницка.
Руска историчарка, која је седам година радила и у Секретаријату УН, истакла је да тероризам са циљем промене гранца не прети Америци, али да прети Русији и Европи.
Она је указала да је Русији потребно неколико деценија без ратова и потреса а да није немогуће да је "заоштравање изазвано" да би се Русији отежало, јер она носи одговорност за стабилност и поштовање међународног права на територији бившег Совјетског Савеза.
"Зато ми (Русија) морамо веома опрезно да реагујемо и промислимо о свим последицама", али ипак наше речи не треба да буду блеф, рекла је Нарочницка.
Она је критиковала Европу због кратковиде политике, рекавши да "веома непромишљено поздравља" проглашење независности, који представља најгрубље подривање целог система међународног права, принципа суверенитета држава, који су од Версајског мира били основа целе концепције међународног права и међународних односа.
"То је једноставно рушење Повеље УН, и на крају, свих принципа на којима се држао свет", истакла је Нарочницка, додајући да не разуме због чега Европа не осећа да је то уперено против ње.
Руска историчка сматра да не постоје никакве основе за наду да права националних мањина - у шта се сада на Косову претварају Срби - могу бити поштована. "Срби ће се наћи не у изолацији, већ као у опкољеној тврђави, где ће бити тешко сачувати им чак и живот", упозорила је она.
"За САД Европа је важна као залеђе, да би реализовале своје главне интересе у Персијском заливу, у црноморско-кавкаском региону - њима треба Европа која без њих није у стању прстом да мрдне".
Према њеним речима, Америка, смештајући своју базу на Косову, иде даље на Исток, користећи ту "природну равницу на Балкану да би тенкове лако у случају потребе пребацили до Солуна".
"Американци, такође, очекују да ће љубав косовских Албанаца надоместити мржњу коју према Америци сада осећа исламски свет", оценила је руска историчарка.
Према њеним речима, "Руси тешко проживљавају овај период историјске драме Срба", који се после 200 година борбе за независност и јединство, налазе разасути у већем броју држава.
"То је гажење свих вредности којима се Запад, не без основа, поносио и који су му доносиле политичке и културне дивиденде", истакла је Нарочницка.

Извор: Танјуг