Народни музеј Панчево: Прота Василије Живковић

У години великог јубилеја 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве, а у оквиру обележавања  Дана града Панчева, Народни музеј Панчево има радост и част да обележи 200 година од рођења панчевачког проте Василија Васе Живковића.

Тим значајним поводом 7. новембра 2019. године у 13 часова биће отворена изложба Прота Васа Живковић у Свечаној сали Народнох музеја Панчево.

Читава изложбена поставка прожета је у част јубилеја галеријом оригиналних портрета његових најближих пријатеља и сарадника, личним предметима и рукописима. Реализацију изложбе помогли су Српска православна црквена општина Панчево, Народни музеј у Београду, Музеј Вука и Доситеја Народног музеја у Београду, Архив Српске академије науке и уметности, Српска православна црквена општина Идвор и Историјски архив у Панчеву.

Прота Васа  родио се у Панчеву 1819. године, од оца Теодора, свештеника, и мајке Софије Ђорђевић. Као свештеник и јавни радник, бавио се многим пословима из области просвете, културе, цркве, понајвише са једним циљем да афирмише српски народ у Хабзбуршкој монархији. Посебан допринос култури и друштвеном животу биле су песме проте Васе Живковића познате не само у Панчеву, већ и у васцелом Српству. Неке од познатијих су: „ Љубопевац“ (познатија као „Ти плавиш зоро златна“), „Моји јади“(или „Ах, кад тебе љубит` не смем“), „Граничарска песма“ (или „Радо иде Србин у војнике“). Како је сам говорио, спонтано је и једноставно „певуцкао кад му је срце у пријатним тренуцима или у црним неприликама само од себе певало“.

Прота Васа Живковић је једна од најистакнутијих личности српског народа који су живели у Хабзбуршкој монархији у 19. веку. Био је светионик у Српској Православној Цркви, просвети и култури. Шта је све учинио за свој град и народ тешко је побројати. Панчевци су му се делимично одужили, једну основну школу и улицу у граду назвали су његовим именом.

Извор: Народни музеј Панчево