Настава у природи: Манастир Ораховица

Са благословом Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија, добротом и љубављу Епископа пакрачко-славонског г. Јована и братства манастира Ораховице, ученици првог разреда Српске православне опште гимназије „Кантакузина-Катарина Бранковић“ из Загреба боравили су на дводневној теренској настави - настави у природи у манастиру Ораховици 25. и 26. априла 2018. године.

Уз часове веронауке, биологије, екологије и историје, час српског језика одржао је др Душан Маринковић, професор на катедри за српски језик Филозофског факултета Универзитета у Загребу. Са ученицима су у манастиру боравиле наставнице Рајка Косановић и Ранка Бркић. Другог дана боравка, у Светониколајевској цркви Литургију је служио протојереј-ставрофор Слободан Лалић, а појањем су одговарали ученици Гимназије који су се потом и причестили. Била је то права прилика да се ученици упознају са бурном и богатом историјом једног од најстаријих православних манастира на просторима Хрватске и сусретну се са фрескама манастирског храма међу којима и са ликовима лозе свете династије Немањића.

Свакодневни живот и гостољубље двојице монаха у славонској Ремети - Пустињи данас, шумски пут до изоловане монашке испоснице, небројени планински извори и потоци који жуборе око манастира, косидба и уређење манастирског дворишта, припрема нафоре за богослужења и још много доживљаја остаће у сећању ове генерације гимназијалаца.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска