Наставак прогона Архиепископа охридског Јована

Одбијена молба подпредседника Међурелигијског вијећа у БиХ, муфтије сарајевског Хусеина ефендије Смајића, да епископ Григорије посети Архиепископа Јована

У име Међурелигијског већа у Босни и Херцеговини муфтија сарајевски мр Хусеин ефендија Смајић послао је, 9. маја ове године,  званично писмо министру правде Бивше Југословенске Републике Македоније г. Блериму Беџетију у коме тражи да председник Вијећа Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, у име Међурелигијског вијећа у БиХ,  посети Његово Блаженство Архиепископа охридског и Митрополита скопског Јована у затвору Шуто Оризари.

Међурелигијско вијеће БиХ је основано 1997. године са циљем изградње цивилног друштва путем међурелигијске сарадње. Ова молба је у складу са етиком и хришћанства и ислама - да се посети онај који страда у затвору, а у складу је и са основним начелима чисто људске етике; међутим, власти у БЈР Македонији су је одбиле!

Оваквим суровим односом према Архиепископу охридском Јовану, који се већ више од  годину и шест месеци налази у затвору, чак и без основне здравствене заштите, потврђује се сумња да се према њему спроводи тортура у циљу уништења његовг здравља!

Извор: Православна Охридска Архиепископија