Наставак рада Научног скупа о Стефану Немањи

Наставак рада Научног скупа о Стефану Немањи
Наставак рада Научног скупа о Стефану Немањи
Наставак рада Научног скупа о Стефану Немањи
Наставак рада Научног скупа о Стефану Немањи

Литургијско сабрање у Студеници. Конференција за медије у Никшићу.

Светом архијерејском Литургијом, коју су у Студеници служили Преосвећена господа Епископи жички Јустин и будимљанско-никшићки Јоаникије, са свештенством и свештеномонаштвом, започет је други дан Међународног научног скупа "Владар, монах и светитељ Стефан Немања - Преподобни Симеон Мироточиви и српска историја и култура (1113-1216)“.

У току Литургије бесједу је произнио Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин. После Литургије започет је радни дио скупа. По програму излагања су имали Марко Поповић, Светлана Пејић, Миодраг Марковић, Роза д'Амико, игуман студенички Тихон, Драган Војводић, Смиљка Габелић, Весна Пено и Владимир Вукашиновић. Предвиђен је полазак за Беране и посета цркви Светог Петра у Расу.

Поводом Међународног научног скупа „Владар, монах, светитељ Стефан Немања – Преподобни Симеон Мироточиви“, који је почео са радом у Београду 22.октобра, а своју последњу сесију одржаће у суботу 25.октобра у Никшићу, у четвртак 23.октобра уприличена је конференција за новинаре у Епархијском дому у Никшићу.

Међународни научни скуп "Владар, монах, светитељ Стефан Немања – Преподобни Симеон Мироточиви и српска историја и култура (1113-1216)“, који поводом деветстогодишњице рођења Стефана Немање, под високим покровитељством Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја и предсједника Републике Србије Томислава Николића, организују Епископија будимљанско-никшићка, Институт за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду, Византолошки институт САНУ и Старословенистички одсек ИСЈ САНУ, окупио је бројне реномиране стручњаке из Србије, Црне Горе, италије, Русије и Грчке из области историје, историје умјетности, археологије, литургике, филологије и лингвистике.

Последњи дан рада Међународног научног скупа, у суботу 25.октобра 2014, биће одржан у Никшићу. Отвориће га Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, а учествоваће епископи Српске Православне Цркве и око 40 еминентних стручњака из различитих области, чија излагања ће бити подијељена у двије секције: историјску и филолошку.

О дијелу Међународног скупа који ће се одржати у Никшићу јавност су, на конференцији за новинаре, упознали чланови координационог тима Епархије будимљанско-никшићке: Коста Дојић, задужен за односе са јавношћу и јереј Остоја Кнежевић, координатор тима.

Како је наглашено, овом приликом, скуп има за циљ допринос истраживању о личности, времену и животу Светог Симеона Немање, који је поставио темеље српске државности.

Као резултат овог научног скупа биће штампан зборник научних радова, који ће обухватити све пријављене и представљене научне радове и представљаће важно средтво у будућем проучавању личнсоти Светог Симеона у будућности.

Неке од тема које ће овај Међународни научни скуп обрађивати у Никшићу тичу се особености српскословенског језика, писмености и књижевности Немањиног доба, те различитих аспеката односа Цркве, државе и међународних односа у Немањино вријеме, утицај култа Светог Симеона Мироточивог у другим земљама и друге теме које доприносе бољем познавању ове изузетне личности и великог светитеља, поручено је са данашње конференције за новинаре, одржане у Епархијском дому у Никшићу.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка