Наставља се акција удахнимо живот Србији

Данас, 30. марта 2004. године, одржана је у Патријаршији конференција за медије поводом акције «Удахнимо живот Србији». На конференцији су говорили Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј и г. Миња Томашевић, члан Организационог одбора.

Епископ Иринеј је истакао да је у Србији деценијама умирало око 2.500 новорођенчади годишње, свакога дана шесторо или седморо. Један од основних разлога био је недостатак неонаталних инкубатора и друге медицинске опреме која је била потребна за породилишта. Последњих година број умрлих новорођенчади је смањен, али је и даље превелики - око 9 промила. Свакога дана умире 3 - 5 новорођенчади.

У Србији је, иначе, већ низ година морталитет већи од наталитета и сваке године се разлика све више повећава. Број становника Србије се драстично смањује. Све мање је рођених, а и од оних који се роде многи умиру. То је просечно два до три пута више него у развијеним земљама Европе. Прошле године је умрло 35.000 грађана Србије више него што је рођено.

Са благословом Његове Светости Патријарха Српског Господина Павла, Свети Архијерејски Синод је пре три године покренуо акцију «УДАХНИМО ЖИВОТ СРБИЈИ». За три године је сакупљено довољно средстава за куповину 59 инкубатора и 15 уређаја за фототерапију. Много деце је, захваљујући томе, спашено. Можемо слободно рећи да је број умрлих, добрим делом захваљујући баш овој акцији, готово преполовљен. У Србији има више од 40 породилишта и одељења за негу превремено рођене деце. Тренутно им недостаје више од 100 инкубатора и много друге опреме. Црква је позвала све здравствене установе да јој доставе своје најпрече и најважније потребе.

Желећи да ову акцију учини доступном што већем броју добротвора Свети Синод, 1. априла 2004. године приређује ТРАДИЦИОНАЛНИ ДОБРОТВОРНИ КОНЦЕРТ у Коларчевој задужбини у Београду са почетком у 19 часова. Највећи приложници ове акције су Краљевски двор Карађорђевића и Општина Стари Град - Београд. На концерту наступају најистакнутији уметници Србије: Јован Колунџија, Јадранка Јовановић, Екстра Нена, Оливер Њего, Иван Бекјарев, Весна Опсеница, Никола Рацков и други.

Свети Синод захваљује сваком добротвору - приложнику. У четвртак 1. априла 2004. године, Његова Светост Патријарх Српски Господин Павле ће у 17 часова примити дародавце и уручити им грамату и пригодан дар.