Настављени радови на цркви Светог Саве у Њујорку

Настављени радови на цркви Светог Саве у Њујорку
Настављени радови на цркви Светог Саве у Њујорку
Настављени радови на цркви Светог Саве у Њујорку
Настављени радови на цркви Светог Саве у Њујорку

Тренутна фаза реконструкције храма Светог Саве у Њујорку, који је сада поново и у потпуности структурно стабилан и заштићен од временских непогода којима је био изложен још од страховитог пожара 2016. године, достигла је свој врхунац.

Дуготрајан рад који је био потребан да би се дошло до ове тачке био је технички и логистички захтеван и захтевао је пажљиво планирање и извршење од стране стручног тима консултаната и извођача: Живковић Канали ПС (Zivkovic Connolly Architects PC), Грађевинске фирме ФЈ Сијами ЛЛС (FJ Sciame Construction LLC), Грађевинске корпорације ЏПЈ Оданахју (GPJ O’Donoghue Contracting Corp.), Инжењеринга старих здања ПС (Old Structures Engineering PC), Саветодавне грађевинске фирме Слокум инк. (Slocum Construction Consulting Inc.), ЦГМ Инжењеринг ПС (CGM Engineering PC), као и челичане Фајнстајн (Feinstein Iron Works Inc.).

Радови су започети рискантним задатком чишћења отпадака насталим после пожара, укључујући расути камен и олупине дрвене грађе, које су настале као резултат пожара, као и самог процеса гашења пожара. Затим су, пре почетка радова на обнови, и то део по део, темељито уклоњени лабави, и на други начин угрожени структурални и неструктурни материјали, како би се градилиште учинило што безбеднијим. Тај последњи део радова се у првом реду и између осталог, састојао од поправке унутрашње камене конструкције, и постављања нових, незапаљивих челичних кровних решетки, подних греда и армирано-бетонских плоча, као и првобитног затварања зграде са привременим затварањем крова и прозора и врата.

Затим, поред прагматичног, коначни препород овог нашег светог дēла руководи се обједињујућом визијом која снагу неизбежно црпи из широког спектра надахњујућих изворā, почевши од архитектуре, инжењерства, геометрије, иконографије, литургије и наше заједничке историје, као целинe. Досадашња захтевна природа изазова, која укључује само прве критичне кораке у остваривању крајње визије Епископа источноамеричког г. Иринеја о византијској и готској синтези, описана је од стране Светог владике Николаја као савршени сусрет Истока и Запада: Светлост Истока и Светлост Запада почиваће у подневима својим, на континенту који лежи између Истока и Запада (Србинова визија Америке).

У међувремену, с завршетком тренутних радова на стабилизацији структуре и заштите храма, ствара се могућност да се у догледно време могу израдити планови за повремену употребу унутрашњих просторија храма, чак и поред чињенице да се следеће фазе њене дугорочне кампање обнове морају наставити, а која ће убрзо да почне, Катедрали коначно повратити њену историјску славу: са Истоком који ће се опет срести са Западом, у облику јединствене архитектонске знаменитости и духовног богатства како Српске Православне Цркве, тако и шире заједнице верних града Њујорка.

Извор: Епархија источноамеричка