Научни скуп "Епископска служба у Православној Цркви"

Од 1. до 2. новембра ове године у манастиру Подмаине у Будви биће одржан богословски и правни научни скуп под називом „Епископска служба у Православној Цркви“. Домаћин скупа је Православна Митрополија црногорско-приморска, а покретач и организатор овог научног сабрања је Цариградска Патријаршија заједно са Правним факултетом Универзитета Magna Graecia у Катанзару и Институтом Светог Дионисија Румунске Православне Цркве у Италији.

Ово је други по реду скуп ове врсте, који се одвија под званичним називом „Colloqidionisiani“. Предходно сабрање је одржано у Калабрији прошле године, а за сљедећу години ће домаћин бити неки од универзитетских центара у Италији.

Овакви сусрети теолога, правника и историчара организују се са намјером промовисања студија канонског права Православне Цркве, из разлога све већег броја православних вјерника који данас живе у Италији. Идејни покретачи наведених научних сабрања су г. Ђорђо Бароне Адеси, професор римског и византијског права и г. Антонио Мантинео, професор канонског и црквеног права, обојица предавачи на универзитетима у Италији.

На овогодишњем скупу у Подмаинама учешће у његовом раду ће узети, поред поменутих професора са факултета у Италији, и предавачи са Универзитета Светог Климента Охридског у Софији (Бугарска), Московске духовне академије (Русија), Универзитета у Минску (Бјелорусија), Богословског факултета у Београду (Србија), а у рад скупа ће се укључити и предавачи Богословије Светог Петра Цетињског са Цетиња.

Извор: Митрополија црногорско-приморска