Научни скуп Академије СПЦ за уметности и консервацију: Свето писмо и икона - 23. мај 2009. Галерија фресака

У организацији Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију у суботу 23. маја 2009. године, са почетком у 9 часова, биће одржан Научни скуп на тему Свето писмо и икона. Ово је трећи по реду научни скуп у организацији ове црквено-школске установе, који ће окупити уважене професоре са европских факултета.

Скуп је организован у две сесије. Прва сесија, на којој ће бити модератор протојереј-ставрофор др Радомир Поповић, прво ће бити приказан Зборника Иконографске студије 2 са претходног скупа, који ће представити др Светлана Пејић, затим ће Еп. Јован (Пурић) говорити на тему Икона и Откривење, а затим др Мирко Томасовић о Икони као методу тумачења Светог писма; јереј мр Зоран Ђуровић ће говорити на тему Исус Назарећанин: иконоборачки аргумент против представе Исуса са дугом косом, а на крају сесије ће говорити мр Бојан Томић на тему Светлост у Новом Завету.

Друга сесија, на којој ће бити модератор протојереј-ставрофор др Никола Црнокрак почиње приказом часописа Академије СПЦ Живопис бр. 3 који ће јавности представити јереј мр Жељко Ђурић, главни уредник часописа. После приказа уследиће саопштења протојереја-стварофора Николе Црнокрака, затим јереја др Владимира Коцвара на тему Православни превод Светог писма Новог завета на словачки језик, Горана Јанићијевића на тему Трпеза љубави у античком и хришћанском поимању и на крају ђакона Ивице Чаировића на тему Линдисфарнско јеванђеље - од паганства до хришћанства.