Наука

Добра сарадња две библиотеке

У Патријаршијском двора у Београду, управник Библиотеке Српске Патријаршије мр Зоран Недељковић примио је 25. новембра 2015. године г. Ласла Блашковића,  управника Народне библиотеке Србије. Том приликом изражено је велико задовољство што је г. Блашковић узвратио посету, која представља знак даљег развијања сарадње две важне институције, које су поред Библиотеке САНУ и Библиотеке Матице Српске, од посебног значаја за неговање писане и штампане баштине нашег народа и свеукупно за културу Србије. Ова важна посета протекла је у срдачном и пријатељском разговору, током којег је изражена намера да се добра сарадња између две библиотеке настави и још више унапреди. Посета је завршена обиласком Библиотеке и Музеја Српске Павославне Цркве.

Др Коста Новаковић: Срби у сјеверној Далмацији

Др Коста Новаковић: Срби у сјеверној Далмацији
Др Коста Новаковић: Срби у сјеверној Далмацији
Др Коста Новаковић: Срби у сјеверној Далмацији
Др Коста Новаковић: Срби у сјеверној Далмацији

Срби у сјеверној Далмацији, друго допуњено издање књиге аутора др Косте Новаковића, представљено је у среду, 25. новембра 2015. године, у амфитеатру Спортског и пословног центра Војводина. О књизи су говорили др Јован Плавша, професор Новосадског Универзитета, господин Мирко Латиновић, пензионисани официр, мр Предраг Миодраг, професор богословије у Сремским Карловцима, г. Јован Дуброја, привредник из Бенковца и Новог Сада, као и аутор. Присутне је поздравио Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, подсетивши да су наша света Црква и наш народ жилаво укопани у каменито тло своје родне Далмације.

Поводом стогодишњице Мојковачке битке

Поводом стогодишњице Мојковачке битке, Скупштина општине Беране, у сарадњи са Епархијом будимљанско-никшићком, организовала је Округли сто под називом "Операције црногорске Санџачке војске крајем 1915. и почетком 1916. године, њихов значај и одјек“, који ће бити одржан у Кући војводе Гавра Вуковића, у Беранама.

Од оних које је организатор позвао да учествују у раду Округлог стола, своје учешће и излагања најавили су: Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије, академик Зоран Лакић, историчар, др Будимир Алексић, књижевни аналитичар, др Вукић Илинчић, историчар, др Лука Кастратовић, генерал, др Жарко Лековић, историчар, мр Васиљ Јововић, историчар, мр Весна Марковић, историчар, Видоје Деспотовић, публициста, Горан Киковић, професор, Бранислав Оташевић, публициста, Будо Симоновић, публициста, Жељко Чуровић, публициста. Округли сто ће бити одржан у суботу, 28. новембра, а почеће са радом у 10 часова. Излагања са овог скупа биће објављена у посебном броју часописа „Токови“ који издаје Центар за културу Беране.

Православни приступ екуменском богословљу о творевини

Еколошке теме стоје данас више него икад на дневном реду екуменског покрета. Чврсто се надамо да данас први пут постоји екуменска сагласност у томе како „знаке времена“ – што је, на пример, криза коју доживљавају људски род и ова земља – тумачити у хришћанској заједници и како им удовољити еда би се спречиле страхотне последице по „заједнички дом“. Овога су показатељи, с једне стране, ставови 10. скупштине Светског савета цркава (ССЦ) одржане у Бусану, у Кореји, 2013. године, а с друге, апостолско писмо Evangelii Gaudium  и енциклика Laudato si': О бризи за заједнички дом папе Фрање.

Трећи билатерални међуверски дијалог Србије и Индонезије

Трећи билатерални међуверски дијалог Републике Србије и Републике Индонезије, дијалог правих пријатеља, одржан је од 8. до 13. новембра 2015.

Сусрет је, уводним састанком, почео у недељу 8. новембра 2015. када је министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио шефа делегације Републике Индонезије др Абдурахмана Фахира, а затим и у Амбасади Индонезије у Београду вечером коју је амбасадор Хари Ричард Џејмс Канду приредио у част Трећег билатералног међуверског дијалога.

Представљене "Српске рукописне књиге у Чешкој"

Представљене "Српске рукописне књиге у Чешкој"
Представљене "Српске рукописне књиге у Чешкој"
Представљене "Српске рукописне књиге у Чешкој"
Представљене "Српске рукописне књиге у Чешкој"

Издање "Српске рукописне књиге у Чешкој" представљено је у Београду, а патријарх српски Иринеј поручио је да је та књига добар пример за правац који треба следити.

Патријарх српски г. Иринеј је на представљању књиге у Скупштини трада Београда рекао да верује да ће та књига и убудуће бити један диван пример како треба приступити истраживању српских рукописа. Наводећи да је тај рад врло велики и значајан, Патријарх је изразио наду да ће ускоро један број наших значајних рукописа бити пронађен.