Наука

Солун: почасни докторат професору Ларенцакису

Солунски универзитет уручио почасни докторат професору православног богословља из Граца

Пензионисани професор православног богословља на Универзитету у Грацу Григорије Ларенцакис одликован је почасним докторатом на Аристотеловом универзитету у Солуну. Овим одликовањем није почаствовано  само животно дело великог екуменског радника и заточника помирења, него и блиска сарадња између богословских факултета у Грацу и Солуну. Ларенцакис је био и почасни члан Фондације Про Оријенте и заменик председавајућег градске секције ове Фондације.

Почасни докторат је уручен у оквиру међународног симпозијума на тему „Одговорност Православне Цркве за помирење“ организованог на овом Универзитету. У образложењу се истиче да је Ларенцакис „амбасадор помирења“, при чему су посебно вредноване заслуге око укључивања православног богословља у програм Католичког богословског факултета у Грацу, за организовање Другог европског екуменског саборовања у Грацу 1997. и за рад на нацрту „Карте Екуменике“ која донета 2001. године пружа смернице за сарадњу Цркава у 21. веку.

Владика Атанасије: Теодицеја у Књизи о Јову

Владика Атанасије: Теодицеја у Књизи о Јову
Владика Атанасије: Теодицеја у Књизи о Јову
Владика Атанасије: Теодицеја у Књизи о Јову
Владика Атанасије: Теодицеја у Књизи о Јову

Дана 18. маја 2016. године са почетком у 19,30 часова у амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Београду, на позив Студентског парламента и Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке, Преосвећени Епископ умировљени херцеговачки г. Атанасије (Јевтић), професор-емеритус Православног богословског факултета Универзитета у Београду, одржао је на тему Теодицеја у Књизи о Јову.

Предавању су присуствовали Преосвећени Епископ западноамерички др Максим, декан протојереј-ставрофор проф. др Предраг Пузовић, продекан за наставу др Владан Таталовић и протојереј-ставрофор проф. др Димитрије Калезић.

Хуберт Р. Дробнер: “Уџбеник патрологије“

Овај компендијум је дело које надраста жанр књижевне историје и захвата период дужи од осам столећа – од библијских апокрифа оријенталнe књижевности и  хришћанског происхођења до Исидора Севиљског и Јована Дамаскина († 750)– Hubertus Drobner: “Lehrbuch der Patrologie“, Frankfurt, 2011.

У њему су обрађени сви литерарни жанрови Отаца Цркве у књижевним, историјским, еклисијалним и богословским контекстима. 

Хуберт Дробнер је троструки доктор и професор историје древне Цркве у Падерборну и Риму и један од најугледнијих стручњака у својој струци.

Четири начелна аргумента (argumentatio patristica) су својствени патролошкој књижевности:

Упокојио се др Жарко Видовић

Упокојио се др Жарко Видовић
Упокојио се др Жарко Видовић
Упокојио се др Жарко Видовић
Упокојио се др Жарко Видовић

Прошле вечери 18. маја 2016. г. престало је да куца племенито срце нашег највећег историчара цивилизације и философа богословља,  професора  Жарка Видовића.

Жарко Видовић је рођен 1921. године у Босни у Тешњу код Добоја. У обе Југославије (оне пре 1941. и оне после 1945. године) живео је и школовао се у четири града : Сарајеву, Новом Саду, Загребу и Београду. Од 1939. до 1941. године студирао је у Сарајеву, Новом Саду, Загребу и Београду. Од 1939. до априлског рата 1941. г. студирао је у Загребу: прва три семестра - медицину, а у четвртом семестру прешао је на философију.