Наука

Протојереј Николај Афанасјев: Црква је пројава Победе будућег века

„Дан Господњи“ у новозаветним списима има есхатолошки смисао. То je дан Другог доласка Господњег са славом, ради свију. У тај дан сви ћe „угледати Сина Човјечијега гдје иде на облацима са силом и славом великом“ (Мк. 13, 26). Ми живимо у овом есхатолошком ишчекивању, али у Цркви есхатологија није само далека будућност. У Цркви садашњост укључује и будућност, и прошлост. „Дан Господњи“ ћe доћи, али он непрестано долази у Цркви, јер Господ долази „Својима“.

Посланица Светог Архијерејског Сабора поводом 50-годишњице васпостављања Српске Патријаршије (1920-1970)

Герман, по милости Божјој Православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свима архијерејима Српске Православне Цркве упућује поводом 50-годишњице васпостављања Српске Патријаршије православном српском народу свој поздрав и благослов:

Ове године, драга браћо и сестре, навршава се 50 година од оног историјског дана када је године 1920. васпостављена Српска Патријаршија. Овај значајни јубилеј подстакао нас је да вам се обрaтимо овом саборском посланицом. Тај ћемо јубилеј обележити великим црквеним свечаностима у местима везаним за овај историјски чин, и то: 13. септембра у Београду и 15. септембра у Сремским Карловцима. Прославе ће се обавити и у седиштима свих епархија, као и у свим храмовима наше Патријаршије, у земљи и ван земље.

Србија, држава и Црква – век уједињења

У недељу, 13. септембра 2020. године, у свечаној сали Саборног храма одржано је треће и закључно предавање у оквиру манифестације једанаестих Великогоспојинских свечаности.  На тему Србија, држава и Црква – век уједињења” говорили су др Немања Девић, истраживач-сарадник Института за савремену историју, и ђакон др Ивица Чаировић, професор црквене историје на Православном богословском факултету у Београду. Опширније на инитернет страници Епархије шумадијске.

Епископ Атанасије: Свети Сава – осам векова са нама

У организацији Српског информативно-културног центра Свети Сава и Српског културног центра Патријарх Варнаве из Пљеваља у Српској кући у граду на Брезници одржана је академска трибина на којој је Епископ милешевски г. Атанасије говорио на тему Свети Сава – осам векова са нама. Дајући уводну реч, професор српског језика и књижевности Бојан Струњаш је истакао бројне везе пљеваљског краја са животом Светог Саве. Струњаш је посебно нагласио велику жртву пљеваљског становништва и манастира Свете Тројице на очувању бројних реликвија из тог времена.

Свети Серафим Саровски о опраштању увреда

За увреду, ма каква да нам је нанесена, не треба да се светимо него, напротив, треба да је опраштамо од срца, макар нам се оно томе и противило убеђујући га словом Божјим: „Ако ли не опростите људима сагрешења њихова, ни Отац, ваш неће опростити вама сагрешења ваша“ (Мт. 6, 15). И још: „Молите се за оне који вас вређају и гоне“ (Мт. 5, 44). Срце не треба хранити злобом или мржњом према ближњем који је у непријатељству са нама, но ваља настојати да га љубимо и, колико је могуће, да добро чинимо следујући учењу Господа нашег Исуса Христа: „Љубите непријатеље своје, чините добро онима који вас мрзе“ (Мт. 5, 44). Дакле, ако будемо настојали колико смо у стању све то да испунимо, можемо да се надамо да ће божанствена светлост брзо засијати у душама нашим откривајући нам пут ка Горњем Јерусалиму.