Наука

Историја Исусовачког реда

Маркус Фридрих: Исусовци. Успон, пад и нови почетак.

Још од времена оснивања реда, чија је заслуга Игнатија Лојоле (Iñigo López de Loyola 1491-1556) у Паризу 1540. године, кроз столећа и данас је највећи католички ред мушкараца у свим областима друштвеног живота: између стратељства за сиромашне и високопарне науке, политичког саветовања и мисионарског деловања широм света - готово да нема области у којој исусовци нису били и остали активни.

Нова књига „Православље у Немачкој“

Теолози са Минстерског Универзитета приказују развој Православља почев од Октобарске револуције преко прилива радника усељеника до савремених миграција. Поводом 50-годишњице екуменског удружења „Филоксеније“ ових дана је светло дана угледала књига о православним хришћанима у СР Немачкој. Књига је написана на 280 страна.

Загонетке под базилком Светог Петра у Риму

Папа Пије XII је 1950. године изненадио светску јавност објавиши: гроб Светога апостола Петра је накнадно пронађен! Сада нова студија италијанског археолога Алесије Вивалди о овој античкој некрополи под црквом Светог Петра нуди нове детаље и сазнања. Да, гроб Апостола Петра је заиста накнадно пронађен. Пре 66 година је папа Пије XII изненадио светску јавност објавиши пред крај ”Свете године 1950” резултате тајних археолошких истраживања девет метара испод олтара базилке Светог Петра. Десет равних година је копано у дубину од девет метара да би се утврдило да је Апостол Петар након мученичке кончине под царем Нероном пре 1900 заиста ту сахрањен, односно да се ту налази његов гроб. Резултати истраживања су потврдили предање према коме је цар Константин наложио да се највећа црква хришћанског света подигне над гробом апостола, која је пре тога била посвећена прослави овог првог међу апостолима.

Додела диплома у Православном центру у Шамбезију

Додела диплома у Православном центру у Шамбезију
Додела диплома у Православном центру у Шамбезију
Додела диплома у Православном центру у Шамбезију
Додела диплома у Православном центру у Шамбезију

У суботу, 15. октобра 2016. године, у Православном центру у Шамбезију надомак Женеве, након одбране рада припадницима генерације школске 2015/2016. године уручене су дипломе за успешно завршене мастер студије. Истовремено, свим присутнима на овој свечаности су представљени и нови студенти који ће похађати ову високошколску установу наредних година.

Покров Пресвете Богородице

Величамо те, Пресвета Дјево, и поштујемо часни Твој покров!

Црква од најстаријих времена прославља Пресвету Богородицу, Ону благословену Дјеву Марију која се удостојила да роди Спаситеља света Господа нашег Исуса Христа, Ону која је заштитница и покровитељка васцелог рода човечјег. Празником Покрова Пресвете Богородице прослављамо духовно покровитељство, посредовање и заступништво пред Богом, које добијамо услед великог милосрђа и љубави Пресвете Богородице према нама.