Наука

Округли сто о наталитету у Србији

Округли сто о наталитету у Србији
Округли сто о наталитету у Србији
Округли сто о наталитету у Србији
Округли сто о наталитету у Србији

У Александровцу је 16. септембра 2016. године одржан округли сто на тему О наталитету у Србији, под покровитељством Општине Александровац. Оно што овде данас чусмо је лек против равнодушности. Лек који нам је измамио сузу и речи: устани Мајко Србијо и рађај се! Све сабране око ове болне и животне теме , благословио је Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид рекавши: -Без детета не може ништа ни да почне ни да траје...

Миленијумски траг саможртвене љубави Светог Јована Владимира

Протојереј Јован Пламенац одржао је занимљиво предавање на тему „Миленијумски траг саможртвене љубави Светог Јована Владимира“, у Књижари Матице српске Друштва чланова у Црној Гори, у Подгорици. -Оно што знамо о Светом Јовану Владимиру засновано је прије свега на предањима. У нашим крајевима, оно је засновано углавном на ономе што је написано у Љетопису попа Дукљанина. Прича о Светом Јовану Владимиру је широка и различита. Говорити о њему историјским чињеницама је мало неугодно, оне скоро и да не постоје. Међутим, оно што је евидентно јесте његова саможртвена љубав. Он је Богу вратио свој живот и то не тек тако, већ га је учинио квалитетнијим. Он је таленте добијене од Бога умножио, умножио Богом у себи, казао је протојереј Јован Пламенац.

Meђународни сусрет мрежне инцијативе за проучавање религије и погубних култова

Његова Светост Патријарх бугарски Неофит благословиће у своје име и у име Светог Синода свете Бугарске Православне Цркве учеснике IX Meђународнoг сусретa мрежне инцијативе за проучавање религије и погубних култова на тему „Фундаментализам - верност традицији или модернизам?“ Заседање ће се одржати од 22. до 25. септембра 2016. госине у Благојевграду у Неврокопској епархији, која је и раније била домаћин ових симпосиона.

Високо научно признање архиепископу Јовану

Архиепископ охридски г. Јован изабран за почасног доктора Народног и Каподистријског универзитета у Атини

Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован изабран је за почасног доктора Народног и Каподистријског универзитета у Атини, а на предлог Богословског факултета у Атини, због богатог академског дела, али и због његове жртве за јединство Цркво. Реферат о делу архиепископа Јована поднели су Генералној скупштини Богословског факултета професори: Митрополит авидски К. Катерелу, проф. Е. Карагеоргуди и председник Одељења г. Сотириос Деспотис. Промоција почасног доктората биће извршена у свечаној сали Народног и Каподистријског универзитета у Атини у мају идуће године. Том приликом архиепископ Јован ће одржати предавање.  

Представљен тзв. Заједнички превод Библије на немачком језику

Почев од 2107. године ово ће бити обавезујући превод Библије за сав немачки  говорни простор Римокатоличке Цркве. Уместо „чуда“ стоји „моћна дела“, а у посланицама ословљавање са „браћо и сестре“. Римокатолици у читавом немачком говорном подручју добијају нови, савремен превод Светога Писма. Немачка бискупска конференција представила је недавно у Фулди тзв. Заједнички превод, на којем се научно радило годинама. Почев од 2017. г. ова верзија превода биће „обавезујуће“ издање Библије за употребу у богослужењу, школи, породици и пастирском раду. Ова верзија превода биће у употреби, поред Немачке, у Аустрији, Швајцарској, Луксембургу, Јужном Тиролу и источној Белгији.

Рођење Пресвете Богородице - почетак истинске радости

Рођење Пресвете Богородице јесте почетак рођења једине истинске и бесмртне Радости у овоме свету, како и појемо у празничном тропару: „Рођење Твоје, Богородице Дјево, радост најави целој васељени…ˮ

Пресвета Дјева Марија родила се од старих и бездетних родитеља, Јоакима и Ане. Отац Јоаким беше из племена Давидова, а мајка Ана из племена Аронова. И тако Марија беше по оцу из царског рода, а по мајци из рода свештеничког. Св. праведни Јоаким и Ана, због бездетности, у скрушености својој мољаху се Богу с плачем да обрадује старост њихову даровањем једнога чеда, као што је некад обрадовао старца Авраама и старицу Сару даровавши им сина Исака. И човекољубиви Господ обрадова их радошћу која је превазилазила далеко сва њихова очекивања и све најлепше снове, јер им дарова не само ћерку, но и Богомајку – родитељку Живота.