Наука

Епископ бачки Иринеј: Духовни основи савремене еколошке свести

Српска академија наука и уметности - Огранак у Новом Саду има част да Вас позове нa предавање које ће одржати

Његово Преосвештенствo Епископ бачки г. Иринеј

ДУХОВНИ ОСНОВИ САВРЕМЕНЕ ЕКОЛОШКЕ СВЕСТИ

     

Свети Ангели у богослужењу Цркве

„Јер Тебе хвале Ангели, Архангели, Престоли, Господства, Начала, Власти, Силе, и многооки Херувими. Око Тебе стоје Серафими, једни са шест крила, и други са шест крила: са два покривају лица своја, са два ноге, а са два лете, и кличу један другоме неућутним устима, непрестаним славословима…ˮ (молитва приношења на Литургији Светог Василија Великог).

САНУ: Предавања у оквиру изложбе о Косову и Метохији

Трећи циклус предавања која прате изложбу „Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај, угроженост“ одржан је 10. новембра 2017. године у Српској академија наука и уметности у Београду. Професори др Драган Војводић, др Миодраг Марковић, др Дејан Радичевић и Зоран Ракић говорили су о Косову и Метохији на теме „Археолошко истраживање средњовековних налазишта" и „Историја стварања уметничке баштине Срба од почетка Немањине власти до Велике сеобе 1690".

Представљене „Српске рукописне књиге у Словачкој“

Представљене „Српске рукописне књиге у Словачкој“
Представљене „Српске рукописне књиге у Словачкој“
Представљене „Српске рукописне књиге у Словачкој“
Представљене „Српске рукописне књиге у Словачкој“

Дана 9. новембра 2017. године у Универзитетској библиотеци Словачке у Братислави, под покровитељством министра културе Републике Словачке г. Марка Мађарича, одржана је промоција издања Српске рукописне књиге у Словачкој.

Публикација Српске рукописне књиге у Словачкој је резултат рада научне комисије Библиотеке Српске Патријаршије. У њој су представљени и научно описани сви до сада познати српски средњовековни рукописи који се налазе у Словачкој. Промоцију је отворила и водила гђа Силвија Штаселова, генерални директор Уноверзитетске библиотеке у Братислави, која је говорила о значају издања и успостављеној доброј сарадњи између Универзитетске библиотеке у Братислави и Библиотеке Српске Патријаршије, изразивши том приликом наду да ће се та сарадња и даље развијати.

Предавање др Милоша Весина у Нишу

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, у четвртак 9. новембра 2017. године у препуној сали Светосавског дома у Нишу протојереј-ставрофор др Милош М. Весин, професор Теолошког факултета у Либертвилу, одржао је најављено предавање на тему Да ли се љубав безусловно добија или је треба заслужити?

Симпосион о делу Светога Духа

У организацији Евангеличке цркве за Виртемберг, на узвишењу Либфрауенберг у Елзасу, недалеко од Стразбура, у периоду од 6. до 8. новембра 2017. године одржан је тродневни симпосион посвећен учењу о Духу Светом. Са библијског, догматског и еклисиолошког становишта предавачи су тематизовали пневматолошка питања, која су под утицајем тријадолошких претпоставки екуменских дијалога поново предмет пажње у евангеличкој теологији.