Наука

Митрополит Иларион: У шта верују православни хришћани

У крипти Спомен-храма Светог Саве представљена књига У шта верују хришћани Митрополита волоколамског Илариона (Алфејева)

Савремени катихизис исписан на три стотине страница (са фотографијама) и у 66 целина под насловом У шта верују православни хришћани, аутора Митрополита волоколамског Илариона у издању Подворја Српске Патријаршије у Москви и издавачке куће „Православац“ из Шапца, представљен је 17. фебруара 2020. године у крипти храма Светог Саве на Врачару. Књигу је превео Епископ моравички Антоније.

Савремене теме о слободи пред изазовом поста

Савремене теме о слободи пред изазовом поста
Савремене теме о слободи пред изазовом поста
Савремене теме о слободи пред изазовом поста
Савремене теме о слободи пред изазовом поста

На дан када се Православна црква сећа приче о блудном сину, када се припремамо за почетак Великог поста слушајући о сину који се враћа у загрљај оцу, имали смо прилику да у Храму Вазнесења Господњег у Чачку, угостимо предавача из Краљева протонамесника Александра Јевтића. Наш уважени гост одржао је предавање на тему „Савремене теме о слободи пред изазовом поста“. Предавача је најавио јереј др Слободан Јаковљевић.

Међународна духовна академија Свети Јевстатије Превлачки

Са радошћу и благодарношћу Богу обавјештавамо вас да ће се у периоду од 23. фебруара до 1. марта 2020. године одржати друга по реду Међународна духовна академија Светог Јевстатија Превлачког на простору манастира Михољска Превлака.

Симпосион на тему Православна Црква у Украјини

(7 - 8. фебруара 2020. у Минхену)

Католичка академија у Баварској (Минхен) у сарадњи са Евангелистичком академијом у Туцингу, као и кооперацијом са Институтом за екуменска истраживања у Стразбуру, Јохан-Адам-Мелер-институтом за екуменска истраживања у Падерборну, Институтом за конфесионална истражвања у Бенсхајму и катедром за православну теологију при Центру за религијске студије на универзитету у Минстеру, организoвала је дводневну седницу 7. и 8. фебруара 2020. у Минхену са представницима академског фаха православног богословља.

Научним скупом обележен јубилеј Карловачке богословије

Са благословом Његовог Преосвештенства г, Василија, Епископа сремског, уз труд и залагање Организационог одобора за обележавање јубилеја, 1. и 2. фебруара 2020. године под сводовима Богословије „Светог Арсенија“ у Сремским Карловцима одржана је међународна научна конференција под називом 225 година Карловачке богословије - Црквена просвета: прошлост, садашњост и будућност.

Повод за одржавање скупа био је управо значајан јубилеј који сведочи о дугим годинама постојања најстарије српске богословије (Карловачка богословија је прошле – 2019. године напунила 225 година), а исти је имао за свој циљ да стављајући акценат на улогу Карловачке богословије у процесу образовања, истакне и значај и улогу црквене просвете уопште у процесу изграђивања Цркве као Тела Христовог.