Наука

Владимир Латиновић - нови доктор богословља

Српско богословље је добило новог доктора богословских наука, Владимирa Латиновића, рођеног 1977. године у Бачкој Паланци, где је стекао основно и средње образовање. По благослову Његовог Преосвештенства Епископа бачког Иринеја, Латиновић се уписује на Богословски факултет СПЦ у Београду. У току студија истиче се ревноношћу у свакодневном богослужбеном животу факултетске заједнице из чега се развија интересовање за Литургику с посебним нагласком на евхаристијском богословљу.

Пошто је изучио немачки језик на Институту за источне Цркве (Ostkirchliches Institut) у Регенсбургу, 2007.г.  уписује постдипломске студије на реномираном Теолошком факултету у Тибингену (Немачка). Године 2010. изабран је за асистента на Катедри за историју догме (Dogmengeschichte), и уједно бива постављен за научног сарадника на Институту за екуменску теологију, који је основао у свету познати теолог  Ханс Кинг (Hans Küng), који је почасни директор овог Института.

Проф. др Стаменко Шушак: Метафизика ,,мождане смрти"

Проф. др Стаменко Шушак: Метафизика ,,мождане смрти"
Проф. др Стаменко Шушак: Метафизика ,,мождане смрти"
Проф. др Стаменко Шушак: Метафизика ,,мождане смрти"
Проф. др Стаменко Шушак: Метафизика ,,мождане смрти"

Проф. др Стаменко Шушак, кардиохирург из Сремске Каменице, одржао је 15. децембра 2014. године у Парохијском дому Храма Светог Саве на Врачару предавање на тему "Метафизика "мождане смрти" - антрополошки осврт на донацију органа".

Професор Шушак је указао на све стручне аспекте "мождане смрти", али и на човека као личност, биће са слободном вољом која тежи вечности, а не само као индивидуу и/или психо-соматско биће. Личносност људска јесте отворена онтологија, док свођење човека на ниже димензије (индивидуу, психосоматско биће или само соматско и/или психичко биће) доводи човека у позицију затворене онтологије простих физичких рефлекса и психичких реакција. Живот и смрт човека никако се не могу свести на живот или смрт једног органа или органског система, тако да се са највећим опрезом у обзир морају узети све чињенице када се говори о донацији органа од стране "мождано мртве" особе.

Митрополит Порфирије на конференцији у Бања Луци

Митрополит загребачко-љубљанаски др Порфирије учествовао је 11. децембра 2014. године на Међународној научној конференцији „Политике (не)пријатељства“ у Бања Луци

Конференцију је организовао новоосновани Балканолошки истраживачки центар и Факултет политичких наука из Бања Луке. Митрополит Порфирије се присутнима обратио излагањем на тему: „Православни хришћански идентитет“, и том приликом је, између осталог, истакао: „Хришћански идентитет се темељи на чињеници да је Црква Тело Христово и да управо стога ми хришћани у тој Богочовечанској установи задобијамо своје спасење и истински идентитет. Зато је неопходно да идемо у Цркву и да се причешћујемо. Одлазак у Цркву и наше учешће у светој Литургији није и не сме да буде само нека пука верска дужност, него основни предуслов да будемо чланови Тела Цркве“.

Христос – Црква и подвиг спасења у Телу Христовом

У недељу, 7. децембра 2014. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије одржао је предавање у Центру за културу града Бијељине.

Овим предавањем отпочео је Божићни циклус предавања који, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Хризостома, организује Мисијски фонд Епархије зворничко-тузланске. Митрополит Порфирије се присутнима обратио излагањем на тему „Христос – Црква и подвиг спасења у Телу Христовом“.

Православни свет и Први светски рат

Православни свет и Први светски рат
Православни свет и Први светски рат
Православни свет и Први светски рат
Православни свет и Први светски рат

У контексту овогодишњег јубилеја везаног за стогодишњицу од отпочињања Првог светског рата, на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, 5. и 6. децембра 2014. године, одржан је Међународни научни скуп „Православни свет и Први светски рат“.

Свечаном отварању скупа претходила је Света Архијерејска Литургија, која је служена у факултетском параклису Светог Апостола и Еванђелиста Јована Богослова, а којом је началствовао Његова Светост Архиепископ Пећки Митрополит Београдско-Карловачки и Патријарх Српски Господин Иринеј.