Богословље

Воља Божја се најопитније прихвата у светом богослужењу

Свака хришћанска душа по свом призвању има потребу за усрдним учествовањем у богослужбеном животу. По учењу наше свете Цркве кроз свето богослужење и молитвено заједничарење изражавамо и потврђујемо нашу веру, али и љубав према Богу и ближњима, те тако богослужење својим текстом и поретком постаје један вид катихезе кроз коју се увек и изнова утврђујемо у вери и љубави, али и напредујемо у духовном изграђивању кроз Светотајинско заједничарење са Богом, свима светима и ближњима.

Др Милош Весин: Хришћанство и психотерапеутика

Др Милош Весин: Хришћанство и психотерапеутика
Др Милош Весин: Хришћанство и психотерапеутика
Др Милош Весин: Хришћанство и психотерапеутика
Др Милош Весин: Хришћанство и психотерапеутика

Протојереј-ставрофор др Милош Весин из Чикага био је 17. фебруара 2017. године гост „Љубљанских духовних вечери“, у организацији Црквене општине у Љубљани и Културно-просвјетног центра „Свети Кирило и Методије“, и том приликом одржао је предавање на тему „Хришћанство и психосоматика“.

Свети владика Николај: Беседа у Недељу месопусну

Јеванђеље о Страшном Суду, Матеј 25, 31-46. Зач.106.

Они који су бројем бројали и рачуном рачунали тврде, да на земљи има једна и по милијарда живих људи. Од ових милијарду и по живих људи ниједан једини вам не зна, по својој памети, рећи шта ће бити са светом на крају времена, и шта ће бити с нама после смрти. И све оне многе милијарде и милијарде људских бића, која су живела пре нас на земљи, нису знала ништа, по својој памети, одређено и посигурно рећи ма шта о крају света и о ономе што нас чека после смрти, – ма шта, што би ми могли умом и срцем и душом усвојити као истину. Живот наш је кратак и броји се данима, а време је дуго и броји се стотинама и хиљадама година. Ко се од нас може пружити из своје тескобе до на крајеве времена и видети последње догађаје и саопштити нам и рећи: то и то ће се догодити на последњој ивици времена, то и то са светом, а то и то са вама људима?

Издавачка делатност Петроградске духовне академије

На заседању Издавачког савета Руске Православне Цркве под председавањем Митрополита калушког и боровског Климента, у фебруару 2017. године размотрене су књиге у издању Петроградске духовне академије. Митрополит је истакао да се издавачки програм ове Академије одвија по благослову Свјатјејшег Патријарха г. Кирила, а у оквиру општецрквеног програма „Просвећивање књигом“. У новембру 2016. године жири ове едиције је разматрао издавачку делатност ПДА, која постоји од 2013. године. На списку награђених књига налазе се четири књиге овог издавача: „Хиљаду година Руског Атона (духовни подвиг руског монаштва)“ Михаила Шкаровског, „Увод у Стари завет“ Димитрија Добикина, „Увод у Нови завет“ Димитрија Јурјевича и „Кнез Влдимир и источници руске црквене традиције“ протојереја Константина Костромина.

Други дан симпосиона у Сан Диегу

Други дан симпосиона у Сан Диегу
Други дан симпосиона у Сан Диегу
Други дан симпосиона у Сан Диегу
Други дан симпосиона у Сан Диегу

Симпосион на Институту Светог Севастијана и Мардарија

На празник Сретења Господњег, 15. фебруара 2017. године, Божанском Литургијом коју су у цркву Светог Ђорђа у Сан Диегу одслужили Преосвећена господа Епископи источноамерички Иринеј и западноамерички Максим, уз саслужење епархијског свештенства и свештеника гостију, отпочео је други радни дан симпосиона Института Светог Севастијана и Мардарија.

Задушнице: Наша љубав у Христу одржава их живим

У суботу пред Месопусну недељу Црква нас позива да се молитвено сећамо свих оних који су уснули у нади у Васкрсење и живот вечни.

Хришћанство је религија љубави. Христос није оставио својим ученицима неко учење о индивидуалном спасењу, већ заповест да љубе један другога. Љубав представља основ и суштину Цркве. Грех је увек одсуство љубави, а самим тим и одвајање, изолованост, рат против свих. Молећи се за мртве - ми их сусрећемо у Христу. У Христу нема разлике између живих и мртвих, јер су у Њему сви живи. Љубећи Христа - љубимо све оне који су у Њему; љубећи оне који су у Њему - ми љубимо Христа. Наша љубав у Христу одржава их живим.