Богословље

Др Александар Ђаковац: Одговорност хришћана у савременом свету

У среду, 22. новембра 2017. године, у просторијама библиотеке СКД Просвјета у Загребу одржано је последње предавање у оквиру циклуса предавања „Црква и друштво“, које је ове јесени организовала Црквена општина загребачка са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија. Последње предавање у овом циклусу одржао је доцент на Православном богословском факултету Универзитета у Београду презвитер др Александар Ђаковац, а његова тема је гласила „Одговорност хришћана у савременом свету“. Опширније на интернет страници Митрополије загребачко-љубљанске.

 

Свети Ангели у богослужењу Цркве

„Јер Тебе хвале Ангели, Архангели, Престоли, Господства, Начала, Власти, Силе, и многооки Херувими. Око Тебе стоје Серафими, једни са шест крила, и други са шест крила: са два покривају лица своја, са два ноге, а са два лете, и кличу један другоме неућутним устима, непрестаним славословима…ˮ (молитва приношења на Литургији Светог Василија Великог).

Предавање др Милоша Весина у Нишу

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, у четвртак 9. новембра 2017. године у препуној сали Светосавског дома у Нишу протојереј-ставрофор др Милош М. Весин, професор Теолошког факултета у Либертвилу, одржао је најављено предавање на тему Да ли се љубав безусловно добија или је треба заслужити?

Др Здравко Јовановић: Теологија у виртуелном свету

У среду, 8. новембра 2017. године, у свечаној сали СКД Просвјета у Загребу одржано је четврто у низу предавање у оквиру јесењег циклуса предавања на тему „Црква и друштво“, који организује, са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија, Црквена општина загребачка. Предавање је одржао доцент на Православном богословском факултету Универзитета у Београду др Здравко Јовановић, а његова тема је била „Теологија у виртуелном свету, мисиолошке и дидактичке перспективе у 21. веку - питања и изазови”.

Задушнице: Наша љубав у Христу одржава их живим

Црква нас позива на молитвено сећање свих оних који су уснули у нади на Васкрсење и живот вечни.

Да бисмо разумели значење молитве за умрле, потребно је да имамо на уму да је хришћанство религија љубави. Христос није оставио својим ученицима неко учење о индивидуалном спасењу већ заповест да љубе један другога. Љубав представља основ и суштину Цркве. Грех је увек одсуство љубави а самим тим и одвајање, изолованост, рат против свих. Молећи се за мртве ми их сусрећемо у Христу. У Христу нема разлике између живих и мртвих, јер су у Њему сви живи. Љубећи Христа, љубимо све оне који су у Њему; љубећи оне који су у Њему, ми љубимо Христа. Наша љубав у Христу одржава их живим.

Распеће и Васкрсење

Разговор са Гораном Раденковићем, професором Богословије Светог Саве у Београду.

Професоре, с обзиром на Ваш вишегодишњи предани рад у Богословији Светог Саве у Београду, кажите нам како Ви видите улогу Богословије као расадника Божје Речи и улогу васпитаника у њима на мисионарском пољу хришћанства у савременом свету?

Данас савремени свет и човек у њему имају велику потребу за смислом. Улога верски образовних установа је велика. Она захтева одређену дисциплину урбанитета вере. Вера мора да буде учена вера, не у смислу интелектуализма или интелектуалне гимнастике људског ума, него у живом трагању за напатвореном вером у Бога живог и истинитог. Бога Авраама, Исаака и Јакова, не Бога философа и научника, како то рече Блез Паскал.