Недеља молитве за јединство хришћана у Немачкој

У Немачкој ће се од 18. до 25. јанауара 2017. године одржати молитве за јединство хришћана, што је тзв. Недеља молитве за јединство хришћана. У Минхену ће се главно богослужење одржатити у евангелистичкој цркви св. Матеја 18. јануара, кад ће проповедати председавајући Немачке бискупске конференције, минхенски надбискуп, кардинал Рајнхард Маркс. Прошле године било је обратно: у минхенској цркви Либфрауендом проповедао је председавајући Савета евангелистичких Цркава бискуп Хајнрих Бедфорд-Штром.

Молитвену осмину, како се ова недеља зове, организују споменути бискуп Штром, румунски  Епископ брашовски Софијан као и представници Радне заједнице хришћанских Цркава у Немачкој. Главна тема је „Благо у земљаним судовима“.

Недеља молитве за јединство хришћана започела је 1908. г. У последње време око њеног одржавања заједнички се старају папски Савет за унапређење хришћанског јединства и Светски савет Цркава. Богослужбене текстове за молитве током ове недеље припрема увек екуменска молитвена заједница из неке друге земље. Овогодишњи литургијски материјал припремила је немачка група хришћана.

Извор: Катпрес (Р.Р.)