Недеља Православља на Цетињу

Светом архијерејском литургијом у Цетињском манастиру, традиционалном литијом градским улицама и свечаном празничном академијом у „Зетском дому" данас је на Цетињу прослављена Недјеља православља. Светом литургијом началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, који је у архипастирској бесједи бројним вјерницима казао да није у човјеку Онога у Кога вјерује, не би могао ни вјеровати. „И не био вјера његова могла да се претвори у знање и у виђење".

„Као и у обичном животу - тек знамо о нечему када се дотакнемо тога нечега. Бескрајан је простор у коме се ми људи рађамо и у коме живимо. И ми га не можемо сагледати својим тјелесним очима, али на основу онога што смо искусили, што смо доживјели својим чулима, својим умом, ми закључујемо о тим бескрајним просторима који тутње око нас у бесконачном васионском броду у коме живимо и у коме се крећемо. Исто тако се и вјера заснива на тој основи на којој се гради и преко које ми из дубина свога бића додирујемо Онога Који је Својом Божанском руком саградио нас и уградио силу Своју и удахнуо дах Свој у нас".

„Дакле, управо зато што је наше биће утемељено на Божанском стваралачком чину, што је тај чин уграђен у темеље васионе, у темеље нашег људског бића, на основу тог чина, те силе кја је у нама и коју носимо у себи, ми сазнајемо да је основа коју додирујемо својом вјером управо Он и Његов лик, Његово лице. Открива нам се кроз вјеру Његов лик неизрециви и неописиви и кроз вјеру и преко ње провјеравамо невидљиве ствари", рекао је Владика Амфилохије.

Након литургије градским улицама је прошла празнична литија с иконама, а онда је пред Цетињским манастиром прочитан Синодик православља.

Честитајући празник, Владика Амфилохије је пред Цетињским манастиром рекао да је Недјеља православља празник иконе Божје преко које Бога познајемо и ка Њему гредимо. „Нека Господ благослови вас, овај град, Црну Гору, све људе и земаљске народе и нека свима открије тајну лика Свога, лика Христа Бога нашега, из које извиру све тајне", пожелио је Владика.

На свечаној духовној академији у „Зетском дому" уприличеној и поводом 520 година од упокојења Ивана Црнојевића и 180 година од престављења Светог Петра Цетињског, Митрополита Амфилохија и госте, међу којима су били амбасадор Русије Јаков Герасимов и његов замјеник Александар Капуста, амбасадор Украјине Оксана Сљусаренко и градоначелник Цетиња Милован Јанковић, поздравио је ректор Богословије Светог Петра Цетињског протојереј Гојко Перовић.

Он је ученицима Богословије подијелио награде за светосавске темате. Празничну бесједу на тему „Побједа Цркве над богоборцима - случај цара Јулијана Отпадника" изговорио је професор Богословије Благоје Рајковић.

У умјетничком дијелу програма учествовали су Хор Богословије под управом ђакона Михаила Лазаревића, дјеца полазници вјеронауке из Доње Горице са вјероучитењем Тањом Божовић, дјеца полазници вјеронауке са Цетиња са вјероучитељем Вером Вукић, Ана Михаљевић и Дјечји хор Српског пјевачког друштва „Јединство" из Котора под управом Иване Кривокапић.

Програм академије припремио је режисер Зоран Ристовић.

Извор: Митрополиjа црногорско-приморска