Недеља Православља у Аустралији

У Недељу Православља 21. фебруара 2010. године, у организацији Сталне Конференције Канонских Православних Цркава у Аустралији (SCCOCA), део православног свештенства Сиднеја је служио свеправославно вечерње, традиционално у мериквилској цркви Св. Николе. Вечерње је предводио Архиепископ Грчке Православне Цркве г. Стилијанос а уз њега су били и Епископ епархија Српске Православне Цркве у Аустралији и Новом Зеланду г. Иринеј као и викарни грчки Епископ аполонијски Серафим.

Мноштво верног народа је имало прилике да чује молитве на грчком, српском, руском и румунском језику, на којима је после литије са ношењем светих икона, прочитан и Синодик Православља.

У својим беседама Архиепископ Стилијанос и Епископ Иринеј су поздравили све окупљене предочивши им значај победе Православља над иконоборством и нашу савремену потребу да поштујемо иконе светих, насупрот наметнутим свакодневно видљивим квази-иконама свуда око нас, какве имамо на телевизији, интернету и осталим медијима који на нас свакодневно врше утицај.

За надати је се да ће следеће године у заједничком вечерњу поводом Недеље Православља учествовати и остали Епископи помесних Православних цркава чланица SCCOCA.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска