Недеља Православља у Батајници

Недеља Православља у Батајници
Недеља Православља у Батајници
Недеља Православља у Батајници
Недеља Православља у Батајници

Прва недеља часног поста, Недеља Православља, прослављена је свечано 24. марта 2013. године у цркви Рођења Пресвете Богородице у Батајници. Свету Литургију  Светог Василија Великог служио је отац Јевто Павловић, а на Литургији је појао Хор Светог Андреја Првозваног из Батајнице.

После свете Литургије, на којој се причестио велики број сабраних верника, уследила је свечана литија са иконама у част победе Православне Цркве над иконоборцима – противницима поштовања икона. Православна Црква прославља Недељу православља од 843. године, када је за време ромејске царице Теодоре и Патријарха цариградског Методија постигнута коначна победа на противницима икона. Овом приликом је донет и обзнањен Синодик православља у коме се излаже православно учење о иконама и проклињу све јереси и јеретике који су се борили против православног учења Цркве Христове.

У свечаној литији у којој је, упркос веома хладном времену, учествовао велики број парохијана Богородичине цркве. Верни народ је носећи свете иконе у литији кренуо из цркве и прошао кроз Ново насеље у Батајници.

По завршетку литије, сабрани народ се окупио у сали парохијског дома поред цркве где су се, уз међусобну размену утисака о данашњој прослави, окрепили припремљеним послужењем.

Извор: Епархија сремска