Недеља Православља у Берну

Недеља Православља у Берну
Недеља Православља у Берну
Недеља Православља у Берну
Недеља Православља у Берну

И ове године у Берну је прослављена Недеља Православља, дан када се показује јединство наше Свете Православнe Цркве. Ујутру је служена света Литургија, а у вечерњим часовима, традиционално, на позив протојереја Станка Марковића у храм у Белпу дошли су представници свих Православних Црква из Берна.

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј Станко Марковић, архијерејски намесник за Швајцарску, уз саслуживање свештеника Лауренција Прекупа - Румунска Православна Црква и свештеника Јоана Чурина - Руска Православна Цркве. Грчку Православну Цркву представљао је др теологије Стефанос Атанасиу. Певао је парохјиски хор, а певницу је предводила група студената теологије, чтец Милан Кострешевић и Адриан Анка, др теологије Ађена Марковић и чтец Милан Лешић. Вечерњем богослужењу присуствовао је и јерођакон Тимотеос Симон, клирик Румунске Православне Цркве.

Након вечерњег богослужења свештеници су поздравили вернике и говорили о значају прослављања Недеље Православља, посебно у дијаспори, значају Великог поста као припреме за предстојећи велики празник Васкрсења Христовог.

Богослужењу је присутвовао и амбасадор Босне и Херцеговине г. Анђелко Граховац. Вредне чланице Кола српских сестара и парохијани припремили су посно послужење за све присутне. Следеће године Недеља Православља биће прослављена у румунском храму у Берну.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска