Недеља Православља у Каћу

И ове године, молитвена прослава прве недеље Часног Поста - Недеље Православља у испуњеном Светониколајевском храму у Каћу започета је служењем свечаног бденија, у суботу, 7. марта у 17 часова. Одмах по завршетку бденија, верници су приступали светој Тајни исповести.

Свету Литургију, у недељу, 8. марта, служио је пречасни презвитер Ђорђе Ђурђев, уз саслужење браће свештеникâ Бранислава Мркића и Жељка Латиновића. Отац Ђорђе је у својој литургијској омилији истакао торжество данас слављеног великог празника Цркве Христове и наше вере Православне, у спомен победе над иконоборцима и над свим непријатељима Православне вере, који се прославља још од давне 843. године, из времена патријарха Методија, благочестиве и христољубиве царице Теодоре и њеног сина Михаила, наглашавајући стодвадесетогодишњу борбу и крајњу победу свете Цркве и њених служитеља (епископâ, свештеникâ и верног народа) против јеретикâ и иконобораца онога времена и њихових јеретичких зановетања и земних мудровања.

Свету Тајну причешћа, оно најбитиније за живот свакога хришћанина, примило је 395 верника од чега велики број дечице, што посебно треба све нас да радује, јер су они несумњиво истински наследници и браниоци вере Православне.
Духовно оснажени пуноћом данашњег празника и прелепом сликом храма испуњеног сабрањем верних, свештеници су на крају свете Литургије позвали све вернике и парохијане да још редовније долазе на света богослужења, како она посведневна, која су у овом периоду литургијске године великопосна - покајног карактера, тако и на она недељна, са жељом да храм буде испуњен народом, као што је то данас био случај у Каћу, не само у току Часног Поста него у свако доба богослужбено-литургијске године.

Радујмо се и веселимо се, јер данас смо прославили победу праве вере, победу Православља, победу над иконоборцима, победу над свим јересима и јеретицима, над онима који покушавају да деле, цепају и руше јединство, једне Свете, Саборне и Апостолске Цркве.

Извор: Епрхија бачка - Презвитер Бранислав Мркић