Недеља Православља у Лондону

Недеља Православља, један од најзначајних дана када Православна Црква прославља победу над иконоборачком јереси, ове године - 21. фебруара, свечано је прослављена у Епархији британско-скандинавској. Централна прослава је била у цркви Св. Саве у Лондону, где је Преосвећени епископ британско-скандинавски Г. Доситеј служио Св. Архијерејску Литургију уз саслужење свештенства цркве Св. Саве. На Литургији је био присутан и велики број верног народа, од којег се и већина причестила Телом и Крвљу Христовом. На крају Св. Литургије, Његово Преосвешетнство Епископ Доситеј је, у врло надахнутој, пастирској беседи говорио о значају поста у литургијском и подвижничком животу чланова Цркве, као и о богословском значењу и значају икона у Православној Цркви.

Богослужбено слављење празника је продужено у вечерњим часовима када је служено свеправославно вечерње. Поред Епископа Доситеја, били су, из Цариградске Патријаршије присутни: Архиепископ тијатирски и великобритански Григорије, Митрополит Калистос (Вер) и Епископ Атанасије, а из Московске Патријаршије: Архиепископ сурошки Јелисеј, коме је седиште у Лондону и Архиепископ Анатолије. Началствовао је Архиепископ Григорије уз саслужење осталих епископа, двадесеторице свештеника и двојице ђакона из свих православних Цркава које имају парохије у Лондону. Црква је била испуњена верницима из свих лондонских православних цркава. На великом входу, сви свештеници су носили иконе као сећање и символ победе над иконоборцима. За певницом су се смењивали српски, грчки, руски, румунски, арапски и грузијски појци, а импресивно је било читање молитве Господње на овим језицима.

Овогодишњу, веома упечатљиву празничну беседу је одржао Митрополит Калистос (Вер), познати и признати богослов и мисионар Православља на британским острвима. Захваљујући се на позиву, указао је да ова традиција свеправославног вечерња у Недељу Православља датира из шесдесетих година 20. века као веома важна у мисији Православне Цркве у овом граду и свим градовима у целој Великој Британији, где има православних хришћана. Затим је, говорио о значењу молитве (личне и заједничке, тј. саборне) у предању православног Хришћанства и искуству појединих светих отаца од првих векова Цркве све до садашњег доба, посебно нагласивши значај исте у мисији Православне Цркве. На крају вечерња, Архиепископ Григорије је прочитао Синодик Православља и Символ вере Православне Цркве.

После вечерње, у просторијама црквене општине у Лондону, приређена је свечана трпеза љубави за све присутне који су показали да заједништво у вери и учешће у Цркви надилази етничке и језичке разлике, јер је један Христос.

Следеће године, свеправославно вечерње ће бити служено у руској православној цркви Успења Пресвете Богородице у Лондону.

о. Драган Лазић, парох лондонски