Недеља Православља у манастиру Ђурђеви Ступови

На Прву недјељу Васкршњег поста, која се још зове и Чиста или Недјеља Православља, у манастиру Ђурђеви Ступови је служена Света Литургија Василија Великог, којом је началствовао протојереј Драган Ристић, а саслуживали су му: протојереј Марјан Вујовић, протосинђел Данило Трпчевски, јереј Стаменко Станковић, јерођакон Јеротеј Калуђеровић и ђакон Остоја Кнежевић.

На Литургији се причестио велики број вјерних. Након службе, одржана је и литија око цркве у спомен на побједу православља над иконоборачком јереси.

У 8. и 9. вијеку у Византији је настао велики спор око тога, да ли треба сликати ликове Христа, Богородице, анђела и светитеља. Ова расправа је била веома оштра и дуга и неке је стајала живота. Иконоборци су иконе уништавали, називајући их идолима, а учешћа у томе су узели и неки од византијских императора.

Никејски Васељенски Сабор, крајем 8. вијека, одобрио је сликање и поштовање икона. Православни се не клањају иконама као идолу, већ се поштовање приноси прволику који је изображен на њој. Ипак, коначном побједом уз поновно успостављено поштовање икона, сматра се 842. година, за вријеме владавине византијске царице Теодоре и патријарха Методија.

У већини помјесних православних цркава овог недјељног дана износе се иконе из храмова и носе у литијама кроз улице, а по повратку у саборним храмовима се обавља "Чин православља". У овој молитви, која се служи само једном годишње, моли се за мир у Цркви, њено јединство, за враћање оних који су одступили од правовјерја, а на све оне који су се свјесно одвојили од вјере, изриче се анатема, одлучење од заједнице вјерних.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка