Недеља Православља у Москви

21. фебруара, прве недјеље Великог поста, када Црква празнује Недјељу православља, Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил служио је Божанствену Литургију светог Василија Великог у храму Христа Спаса у Москви.

„Недјеља православља је празник када ми са посебном снагом схватамо пуноћу Светог Православља", казао је у обраћању Његова Светост. „Православна црква је једно тијело", подвукао је Патријарх, подсјетивши да административне границе Помјесних православних цркава имају условни карактер, јер се у њиховим оквирима обавља једна те иста Тајна, њихова чеда се поучавају једним те истим Словом Божјим.

По ријечима Поглавара, присуство у патријарашком сабору на Недјељу православља, представника разних Помјесних цркава и амбасадора земаља са већинским или значајним православним становништвом (међу њима су били присутни и амбасадори Србије и Босне и Херцеговине у Русији), посебно истиче православно јединство. Обраћајући се присутним дипломатама, Поглавар Руске цркве је позвао на стварање система солидарности држава, у којима православни хришћани чине већину народа. „Осјећај духовне заједнице код тих народа ствара саучешће у радостима и несрећама", подвукао је Патријарх.

Обраћајући се амбасадору Украјине, Његова Светост је саопштио о предстојећој посјети Кијеву на позив новоизабраног предсједника Виктора Јануковича, поводом његове инаугурације. Поглавар је изразио увјерење да је сада главни задатак за украјински народ превладавање подјела и утврђење народног јединства. „Сада за Украјину ступа вријеме уједињења и изградње", казао је Свјатјејши Владика.

Извор: Митрополија црногорско-приморска