Недеља Православља у Нишу

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј у Недељу Православља служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Свете Тројице у Нишу уз саслужење свештеника и ђакона и дивно појање хора Бранко. Црква је била испуњена благочестивим верним народом који је дошао да заједно са својим Владиком достојно прослави Недељу праве вере и да се причести. Свјатјејши Владика је одржао беседу о значају празника, о дану када је престало изругивање светих икона, а самим тим и Господа нашег и Мајке Његове, о дану победе истинске вере и правог пута спасења рода људскога.

Круна свега је било причешће; за све присутне је био празник за очи и душу кад је у ред за причест стало педесетак чланова дечјег хора ''Бранко''. Лепша слика се није могла замислити у храму. А кад су се причестили, сви су стали код певнице и певали ''Тело Христово''. И то је нада и вера, да кад има љубави за Христа у најранијем детињству, биће је сигурно и у годинама које долазе, и неће бити кривоверја, ни прогона оних који Господа у срцу носе.
Свјатјејши је затим из цркве прешао у новосаграђени дом Светог Саве где је уз домаћинско послужење разговарао са гостима. И певане су лепе старе песме које се ретко чују.

Његова Светост је искористио леп дан да обиђе сестринство манастира Свети Стефан у Липовцу. У овој великој светињи Нишке епархије на капији су га сачекале све монахиње заједно са игуманом архимандритом Дионисијем. Звоњава са звоника је одјекивала целим крајем, а осмеси и наклони су били знак поздрава, поштовања и оданости монахиња и верника који су се затекли у манастиру, свом Архипастиру. Патријарх ће у Нишу боравити наредна три дана, када ће бити и исповест свештенства града Ниша.

Зоран Николић, пред. ЦО Крушевац