Недеља Православља у Задру

По већ устаљеној традицији Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије служи Свету Архијерејску Литургију у Задру на Недјељу православља. Сваке године богослови из Богословије Света Три Јерарха овај празник заједно са својим Епископом и са вјерницима из Задра прослављају у храму светог пророка Илије у Задру. Тако је било и ове године.

Свету Архијерејску Литургију је служио Епископ далматински Г.Г. Фотије уз саслужење игумана манастира Крупе и Крке о. Гаврила и о. Германа, уз учешће богослова четврте године Богословије Света Три Јерарха и мноштва присутних вјерника. По благослову Епископа Фотија након причешћа народа, вјернима је о празнику и о смислу поста бесједио игуман Гаврило. У својој бесједи игуман је позвао вјерне да се кроз пост, молитву и причешће што достојније припреме за свијетло Христово Васкрсење. На крају Свете Литургије вјернима се обратио и Епископ Фотије са неколико ријечи благослова и поуке.

По завршетку Литургије Епископ, служашчи свештеномонаси , богослови и домаћин протојереј-ставрофор Петар Јовановић обишли су храм светога Шимуна гдје су се поклонили моштима светога Симеона Богопримца. Мошти светог Симеона се у Задру налазе од XIII вијека, а донијете су из Цариграда у вријеме крсташких ратова. Љубазношћу свештенства који служи при овом храму саркофаг је отворен, те су Епископ, свештеници и богослови имали прилику да виде мошти и да им се поклоне.

Након боравка у Задру богослови су обишли и храм светих Кирика и Јулите у Карину. Овај храм је до прошле године био релативно запуштен, али залагањем јереја Миле Савичића и донацијама г. Мирка Дуброје и вјерног народа Карина он је данас потпуно васкрсао. Сада се у том храму завршавају радови на фрескопису и ако Бог да до храмовне славе би требало да буде завршена генерална обнова ове светиње.

Следећа светиња коју су обишли богослови је био древни манастир Крупа. Овај манастир је такође велико градилиште и у њему се тренутно ради на обнови фресака и очувању оригиналног фрескописа Георгија Митрофановића. Поред обнове храма отац Гаврило игуман овог манастира је покренуо и обнову парка испред манастирске цркве. Овај парк ће да уљепша околиш манастира и да учини пријатнијим боравак свим вјернима и туристима који посјећују најстарију далматинску светињу.

Ово ходочашће ученика богословије је било веома корисно, јер су се ученици првенствено учествујући у Литургији,а затим и у посјети светињама далматинске Епархије увјерили у оно што уче у својој школи, а то је да се сила Божија у немоћи пројављује, јер је Епархија далматинска по многима била отписана, међутим у њој је благословом Божијим веома жив литургијски живот и духовна и материјална обнова непрестано траје.

Извор: Епархија далматинска