Недеља Православља у Задру

Недеља Православља у Задру
Недеља Православља у Задру
Недеља Православља у Задру
Недеља Православља у Задру

На дан када празнујемо Недељу Православља Њогово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у Задру. У цркви Светог пророрка Илије на овај се празник традиционално окупља верни народ задарског краја, како би у сабрању са својим Епископом заблагодарио Господу.

-Њедеља Православља представља победу једине праве, истините вере над свим врстама јереси кроз историју и као таква она је празник од великог значаја. Данас славимо победу истине, победу апостолске проповеди, црквеног учења и светих икона. И ми сами, као православни хришћани треба да будемо ти који ће победити старога човека у себи, да би на том месту засијала Божја благодат и од нас направила светило света. Епископ је позван да буде онај  у коме ће људи видети остварење свих учења православних, исто тако и сви свештенослужитељи треба да буду сведоци истине Христове. Онда ће и људи веровати у њихове проповеди и следити њихов пример у жељи да се просветле и да будемо заиста народ Божији. Томе нас учи данашњи празник, да будемо смирени, честити и живимо активним црквеним животом, поручио је епископ Фотије.

-Данас такође празнујемо и иконе светитеља, које су посебна карактеристика православља и многе од њих су чудотворне. Изузетно је важно да у својим домовима имамо иконе, пре свега Господа Исуса Христа, Пресвете Богородице и својих крсних слава, јер на тај начин наша кућа постаје домаћа црква. Има много примера када су спаљивана читава села, да све изгори осим иконе. Икона је знамење Божије, пројава благодати Духа Светога у историји и потврда да је Христос постао човек ради нашега спасења, рекао је Владика.

Извор: Епархија далматинска