Недеља Православља у Загребу

Недеља Православља у Загребу
Недеља Православља у Загребу
Недеља Православља у Загребу
Недеља Православља у Загребу

Прва недеља Часног и Великог поста, Недеља Православља 2017. године Господње прослављена је светом архијерејском Литургијом коју је у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу са свештенством и сабраним верницима служио Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије.

Након прочитаног Јеванђеља сабрању се обратио архимандрит Данило (Љуботина) говорећи о Натанаиловом исповедању вере који је казао Исусу: „Рави, ти си Син Божији, ти си цар Израиљев“.

-Ово је исповедање вере у Господа Исуса Христа на самом почетку Његове проповеди. И ми смо, као православни народи пошли за овим речима препознавши Господа Исуса Христа као Сина Божјега и Цара Израиљевог. То је наш јеванђелски пут који нас води у Царство Божије и пут који оправдава наш живот на земљи, рекао је архимандрит Данило и нагласио да управо православни народи носе свој крст, али и крст терета овога света и сведоче Истину на сваком простору, на сваком меридијану ове земље на којој живимо.

На завршетку Литургије сабрање верника је поздравио митрополит Порфирије говорећи о Недељи Православља. У својој архипастирској поруци Митрополит је између осталог рекао да се тог дана сећамо значајног догађаја за православно богословље и православно предање, за православну уметност и православно-литургијско богослужење:

-Ми поштујемо иконе јер оне откривају истину наше вере, а то је истина да је Бог постао човек и да је човек створен да буде обожен. Наиме, сам Господ, Син Божији се описао и насликао нама дошавши у свет својим рођењем. Целивајући свете иконе ми целивамо преображене светитеље Божије и целивамо у њима Христа. Отуда целивање икона није обожавање створеног и твари, него је исказивање наше вере да је Бог постао човек и да смо га ми видели и опипали, истакао је Митрополит.

У Музеју Српске Православне Цркве верницима је најављен циклус предавања која ће се у вечерњим сатима одржавати сваке недеље Великог поста у просторијама СКД „Просвјета“ у Загребу, а који отпочиње предавањем митрополита Порфирија на тему Свете иконе и победа Православља.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска