Недеља руског филма

Фестивал „Недеља руског филма“ отворен је у Културном центру Београда. Отварању су, осим градоначелника Београда Синише Малог, присуствовали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Чепурин, градска секретарка за културу Ивона Јевтић и многобројни малишани у пратњи родитеља.

Синиша Мали је позвао родитеље да што више читају бајке деци. -Клинци воле бајке јер им оне чине детињство лепшим, безбрижнијим и срећнијим. Ова манифестација се 5. пут заредом одржава у Србији. Малишани у Београду ће у 10 установа културе имати прилике да погледају руске бајке и да разговарају са продуцентима, глумцима, редитељима којих стварају. Биће то могућност да стекну прави утисак о томе како се стварају бајке и схвате њихов значај, казао је Мали.  

Он је нагласио да организатори очекују да за време трајања фестивала од 12. до 15. септембра бајке погледа 30.000 малишана. -То мења слику о Београду. Добро је да разговарамо о деци и о њиховој будућности. Ово је потврда сјајних односа између Републике Србије и Руске Федерације. Ми смо успоставили одличне односе са управом града Москве. Прошле године смо имали манифестацију ’Дани Москве у Београду‘. Ове године смо ми били у Москви и представили Београд и нашу традицији, културу и историју. На тај начин приближавамо наша два братска народа, казао је Мали. Градоначелник је на крају позвао малишане и њихове родитеље да погледају бајке на фестивалу „Недеља руског филма“ како би открили неки нови свет.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић напоменуо је да је су многи градови у Србији већ видели руске бајке на сличним манифестацијама и да је сада ред дошао на Београд. -Ове бајке имају добре поруке за децу и причају о неким добрим људским особинама. Афирмишу добре односе у породици. Својој деци сам јако волео да читам српске бајке, па онда и руске, казао је Шарчевић. Он је истакао да је веома задовољан односима између Русије и Србије у сектору образовања. -Имамо одличну сарадњу на више нивоа. Не само у размени студената, научника и идеја, већ заједнички организујемо кампове за младе. Издвојио бих овог лета камп посвећен математици и физици. Ускоро отварамо лингвистички центар у Тршићу, где ће руска традиција и култура бити веома заступљене, наравно, уз нашу културу и традицију, казао је српски министар.  

Шарчевић је казао да кад год оде у Русију осећа се слободно и комотно. -Верујем да нема потребе да објашњавам културне и историјске везе између нашег и руског народа. Једноставно, добро се осећам када одем у Русију, као што из предрасуда идем са гардом у неку другу земљу у иностранству, казао је министар.  

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин захвалио је на великој пажњи коју Фестивал руског филма има у Београду.  -Пета годишњица фестивала јесте мали јубилеј. Мислим да је ово леп пример наше сарадње са Србијом. Пожелео бих срећу свим учесницима фестивала и да свака манифестација попут ове поклони људима срећу и сунце као што је то данас случај, казао је Чепурин. Он је нагласио да последњих година управа Београда активно развија сарадњу са Москвом. -Ту није реч само о пословним односима, већ и о људским. Верујем да ће то постати пракса у односима Русије и Србије, казао је Чепурин.  

Више од 100 пројекција, намењених најмлађима, биће одржано за време фестивала на десет локација у Београду: Културном центру Београд, Културном центру „Влада Дивљан“, Југословенској кинотеци, Дому омладине, Омладинском позоришту „Дадов“ и Центрима за културу У Обреновцу, Лазаревцу, Раковици, Сопоту и Младеновцу. Осим пројекција, посетиоци ће имати прилику да разговарају са бројним редитељима, глумцима и продуцентима. 

Извор: sputniknews.com