Негирање холокауста и дискриминаторски симболи забрањени у Румунији

Потписом румунског председника Клауса Јоаниса ступио је на снагу закон који се односи на одређен број проблема који се тичу историје људских права у Румунији, како јавља Асошиејтид Прес.

Након што је румунски Парламент одобрио прошлог месеца, председник Јоанис је потписао амандмане у среду на постојећи закон који кажњава порицање Холокауста и промовисање Легионарског покрета, као и забрањује фашистичке, расистичке и ксенофобичне организације и употребу њихових симбола, и подражавање људи кривих за злочине против човечности.

Нови закон прописује затворске казне до 3 године.

Порицање холокауста односи се на режим маршала Јона Антонескуа током којег је 280.000 Јевреја  и 11.000 Рома било убијено између 1940. и 1944. године.

Док је влада окарактерисала Легионарски покрет Корнелија Зелеа Кодреануа из 1930. године „фашистичким“, овај закон би могао да се покаже контраверзним с обзиром на то да се много верника Румунске Православне Цркве сећа покрета који је симпатисао и покојни архимандрит Арсеније Папакиок, иначе, чврсти бранилац православља у оно смутно доба.

Извор: Pravoslavie.ru