Неколико хиљада ходочасника поклонило се Моштима Преподобне Мајке Параскеве

И ове године 14.октобра када се празник Преподобне Мати Параскеве прославља по новом календару у румунски град Јаши се окупило више хиљада ходочасника из читавога света како би се поклонили Моштима ове велике Светитељке.

Треба истаћи да пет дана пред сам празник Мошти су биле изложене под балдахин прелепо украшен цветним аранжманима који се налази на платоу испред саме катедралне митрополијске цркве. Од тренутка када су у литији Мошти постављене народ је форморао ред који се није смањивао до 16.октобра када су поново враћене у катедралу. Према последњим статистичким подацима поклонило се близу две стотине хиљада људи који су на реду чекали дан и ноћ.Народ је мирно молитвено стајао у реду чекајући и по десет сати да дође на ред да се поклони. Житељи града Јаши водећи бригу о ходочасницима трудили су се да свакоме олакшају стјање у реду у хладним јесењим ноћима тако што су свакоме приуштили шољу топлога чаја,кафе или пак нешто од хране. Будући да је овде дугогодишња традиција да у дане празника поред Моштију Свете Петке се доносе и Мошти других Светитеља из других земаља,ове године клир и верни народ имали су прилику да се поклоне Моштима Светога Поликарпа епископа смирског које је на поклоњење донео Његово Високопреосвештенство митрополит Јеротеј Влахос из Грчке.

На сам празник 14.октобра Његово Високопреосвештенство Митрополит Молдове и Буковине Теофан служио је Свету архијерејску Литургију уз саслужење више јерараха не само из румунске него и из грчке,бугарске и Српске Православне Цркве. Српску Цркву је ове године представљао Његово Преосвештенство Господин Митрофан,епископ источноамерички који је током свога петодневне посете овој Митрополији имао прилику да се поклони и великим Светињама ове

Митрополије,манаститима Њамц,Сихастрија,Секу,Варатек,Агапију....као и да учествује у свечаностима поводом овога свенародног празника. Његово Преосвештенство будући да је пре тридест и шест година дипломирао на Теолошком факултету у Букурешту имао је радост да се сусретне и са својим колегама са факултета са којима се више од три деценије није сусрео.

У својој беседи на завршетку Свете Литургије Митрополит Теофан је исказао своју захвалност епископу Митрофану на учешћу у прослави празника Свете Петке истичући љубав и жарку веру српскога народа према вољеној Заштитници.

Празновање које је почело 11.октобра изношењем Светих Моштију на плато испред Саборне Цркве,свакодневним свеноћним бденијима и Светим архијерејским Литургијама завршило се у недељу 16.октобра свечаним уношењем Моштију у Свети Храм на место где су изложене током целе године.

Извор: Источноамеричка епархија