Немачка бискупска конференција жали због упокојења српског патријарха Иринеја

Бискуп Бецинг: „Екуменска отвореност је карактерисала његово размишљање“

Немачка бискупска конференција је са жаљењем реаговала на смрт патријарха Српске Православне Цркве Иринеја.

У писму саучешћа Светом Синоду Српске Православне Цркве у Београду, председавајући Немачке бискупске конференције бискуп др Георг Бецинг истиче: „Уједињени смо с Вама и са свима онима који ових дана оплакују  новопрестављеног у смерном саучешћу и молитви за његов покој.“ Више од једне деценије патријарх Иринеј је са великом трезвеношћу руководио пуноћом своје Цркве и својом духовном дубином верницима пружао оријентацију и подршку. „Екуменска отвореност је карактерисала његово размишљање и деловање. Био је посвећен продужењу блиских односа који су дуго постојали између Српске Православне Цркве и Немачке бискупске конференције,“ рекао је бискуп Бецинг. Посебна етапа интензивне размене био је период од 1999. до 2009. године, током којег су Српска Православна Црква, Немачка бискупска конференција и Евангеличка Црква у Немачкој водили плодан дијалог о улози Цркава у новим политичким условима на Балкану и о одговорности Цркве за помирење и мир.

„Такође бих желео да подсетним на састанак Патријарха и надбискупа др Роберта Цолича, којег је патријарх Иринеј у Београду топло поздравио приликом посете Србији 2011. године као председавајући Немачке бискупске конференције“, рекао је бискуп Бецинг.

„Као хришћани надамо се да је Блаженопочивши сада нашао свој вечни дом у Бога. Будите уверени да га помињемо у молитви, у коју посебно укључујемо све оне људе који широм света умиру од заразе узроковане короном и  и молимо се Господу живота за утеху и подршку ожалошћенима.“

Извор: Немачка бискупска конференција (са немачког Информативна служба СПЦ)