Немачка: Велики број антисемитских испада

Пораст десничарских екстремистичких и антисемитских испада у Немачкој изазива све већу неизвесност у јеврејској заједници. Истовремено, екстремни десничарски изборни успеси у прошлости још више су ојачали тај осећај, рекла је у уторак у Минхену Шарлоте Кноблох, председница Јеврејске заједнице у Минхену и Горњој Баварској. Подаци које је објавило  Савезно министарство унутрашњих послова пружају очигледне доказе о ономе што се у јеврејској заједници није знало још од Хале-а: „Социјална клима постаје све угрожавајућа за мањине, којој  придадају посебно Јевреји.“

Бивша председница Централног савета Јевреја у Немачкој истакла је да јеврејска заједница већ дуго примећује да десничарски екстремизам постаје све више политички утицајан и друштвено повезан. Сада су предузете противмере, али динамика остаје непромењена.

Јасне изјаве и недвосмислене исповести високих политичара, као и представника Цркава, синдиката и других великих организација усмерили су у правом смеру, рекла је Кноблох. Међутим, потребно је више напора да се сузбије мржња према Јеврејима и нетрпељивост: „Све док је групи каква је Пегида дозвољено да хушка против јеврејске религије усред Минхена, има још пуно тога да се уради“.

Према Савезном министарству унутрашњих послова, број прекршаја над Јеврејима и њиховим објектима у Немачкој порастао је за више од десет процената, на 2.032 у 2019. години у односу на претходну годину.

Извор: Kathpress.at (с немачког Инфо служба, Р.Р.)