Немачки Каритас оштро критиковао Саудијску Арабију

Масовно протеривање Етиопљана води у велику беду

Директор Одсека за  инострану помоћ немачког Каритаса Оливер Милер оштро је критиковао протеривање Етиопљана из Сауди Арабије. Прети хуманитарна катастрофа, казао је Милер у петак на „Радио Немачка - Култура“. „Такорећи преко ноћи“ је ова исламска краљевина изгнала из земље раднике усељенике који овде живе илегално.  Сада се 120.000 етиопских избеглица на путу кући налази у тешкој беди.

Овде је у питању „озбиљна хуманитарна трагедија“, изјавио је Милер. Радници усељеници су покупљени из својих коначишта и сада се налазе на аеродрому „с практично ничим“. Многи су у међувремену били смештени у логорима, где с њима  није поступано ваљано. „Већ је веома, веома упитно шта Саудијска Арабија жели у овом тренутку“, казао је директор ове добротворне службе.

Уз то, радници усељеници нису имали ни могућност да остану у овој земљи, критиковао је Милер. Наиме, у марту је Саудијска Арабија објавила да се лица у питању морају регистровати чиме би била призната. А за ово су били неопходни гаранција послодавца и такса за регистровање у висини барем 10.000 ам. долара.

Каритас се нудио да повратницима обезбеди хуманитарну помоћ, да их подржи психолошки и прати на путу кући. За жене и децу у склоништима Каритас Етиопије је био обезбедио и животне намирнице и средства за хигијену.  Планирана је помоћ око њиховог поновног укључења у друштвени живот у месту новог боравка.

Према подацима међународних организација за старање о радницима исељеницима у Женеви, у раздобљу од два месеца повраћено је више од 120.000 Етиопљана, а рачуна  се да ће бити исти случај са повраћајем још 35.000 из Ријада, Џиде и Медине. Само за помоћ  овим првим повратницима  недостаје отприлике 9,1 милиона евра.

Етиопија је започела с пријемом својих грађана након што је у саудијској краљевини истекао боравак радницима без важећег боравишног документа. Овај поступак је изазвао сукобе између миграната и снага безбедности Саудијске  Арабије, када  су три Етиопљанина изгубили живот.

Са 91 милион становника Етиопија је по броју становника друга афричка земља и истовремено једна од најсиромашнијих на овом континенту.

 


Извор: Катпрес