Немачки протестанти прослављају 2019. као Годину Карла Барта

Овај швајцарски теолог је био један од најпознатијих западних теолога 20. века

Реформатски савез и Унија евангелистичких Цркава при Евангеличкој Цркви Немачке донела је одлуку у Берлину да се следећа 2019. година обележи као Година Карла Барта. Овај догађај под мотом „Бог сусреће човека“ отвориће се 10. децембра у Базелу поводом 50-годишњице упокојења Карла Барта.

У базелској универзитетској библиотеци уредиће се велика изложба посвећена Барту, а предвиђени су многи научни симпосиони који ће бити одржани у местима у којима је Барт предавао или иначе деловао.  Поред тога, објавиће се до 20.000 примерака часописа посвећених Карлу Барту како би се о његовом животу и раду сазнало у широј јавности.

Швајцарски теолог Карл Барт (1886-1968) важи за најзначајнијег западног теолога 20. века. Предавао је и у Гетингену, Минстеру и Бону, а пошто су га нацисти протерали, и у Базелу. Сарађивао је на изради тзв. Бармског теолошког саошптења, које се сматра најважнијим документом тзв. „Исповедајуће Цркве“ из 1934. године, а познат је и по томе што се оштро одупирао продору национал-социјализма у Евангеличкој Цркви. После II светског рата Барт се залагао за помирење других народа са Немачком, а борио се против наоружања и атомског оружја.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)