Немањићка колевка уз Српску Спарту довека

Немањићка колевка уз Српску Спарту довека
Немањићка колевка уз Српску Спарту довека
Немањићка колевка уз Српску Спарту довека
Немањићка колевка уз Српску Спарту довека

У суботу вече, 4. јануара 2020. године, у древној немањичкој колевци Расу - Новом Пазару,  Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије служио је молебан за очување Цркве и светиња у Црној Гори.

Петропавловска црква у Расу али и њена порта биле су испуњене верницима, а после молебана организована је литија до храма Светог Николе у центру града. Према досадашњим проценама у литији је учествовали преко 4 хиљаде верника.

На почетку свог обраћања владика Теодосије је истакао да се свештенство и монаштво Епархије рашко-призренске заједно са грађанима окупило пред најстаријим српским православним храмом у нашим земљама, древном Петро-Павловском црквом, у родном крају Светог Саве, да молитвено изразе солидарност са архијерејима, свештенством, монаштвом и верним народом Српске Православне Цркве на просторима Црне Горе:

-Већ данима, свештенство и верни народ широм Црне Горе, у непрестаним молитвама и литијама, изражава свој протест против закона о верским слободама, који нашу Цркву ставља у подређени положај у односу на друге верске заједнице. Тај закон у Црној Гори отвара пут ка преузимању наших древних светиња у државно власништво. Сви ми знамо шта то значи, не само за њих тамо, већ и за нас и све православне Србе широм света. Стога ми, као и многи други Срби, тамо где живи и дела наша Црква, уздижемо своје молитве и глас, апелујући на власти у Црној Гори, да повуку спорни закон и ускладе га у дијалогу и договору са нашом Православном Црквом, као најстаријом и најбројнијом верском институцијом на простору Црне Горе, апеловао је Епископ рашко-призренски.

Владика је истакао да управо из древног Раса, постојбине Немањића, који су утемељили духовни, културни и државни идентитет српског народа, уздижемо молитву Богу за нашу браћу и сестре и дижемо глас, тражећи правду за нашу Цркву у Црној Гори.

-Светосавље је, браћо и сестре, аутентични израз еванђелске вере у нашем српском народу. Оно повезује Србе од Лике и Кордуна до Македоније, од равне Бачке и Баната до Косова и Метохије, Црне Горе и Херцеговине. Свети Сава нас је научио да не живимо као једно од расејаних племана, већ као народ Божји који свој идентитет и смисао има једино у Христу и Цркви Божјој, рекао је владика Теодосије истакавши да је Светосавље данас угрожено разним пролазним идеологијама које би да избришу онај идентитет који је вековима био темељ нашег духовног и народног бића, и који нас је сачувао кроз најтежа историјска страдања.

-Црна Гора је увек била Спарта српског народа. Она је непоколебиви бедем храбрости, чојства и јунаштва. Велики Црногорци у историји, од мајчинских груди, учили су се да певају о Косову и Метохији, да чувају сећање о великим Немањићима, Светом кнезу Лазару и Милошу Обилићу. То сећање и вера у Христа, били су квасац који је обједињавао и чувао наш народ, на тим просторима, да не изгуби себе. У тој вери, наши свети Немањићи, а потом и Црнојевићи и Петровићи, подизали су древне светиње да би оне биле живи знак сећања и завета, да се вера у Христа не може продати за земаљско пролазно царство нагласио је Епископ рашко-призренски и истакао да је Црна Гора у најтежим временима остала слободна и поносна, и до данашњих времена сачувала је аутентични српски идентитет.

-Они који данас покушавају управо да ударе на те светиње, ударили су на саму веру православну, па није ни чудо да подршка нашим храбрим архијерејима: митрополиту Амфилохију, епископима Јоаникију, Атанасију, Димитрију и Методију, долази из целог православног света, као и од патријараха цариградског и московског. Зато нас не изненађује, што са нашом браћом и сестрама у Црној Гори, сваку ноћ молитвено бдију сви они који дубоко знају и осећају, да се одбраном наших светиња брани наша вера и истина, поручио је владика Теодосије.

Владика је истакао да се не требамо заваравати да је ово проблем који постоји само у Црној Гори, јер ако овај несрећни и дубоко неправедни закон, прође и доведе до покушаја одузимања наших светиња у Црној Гори, биће то модел и пример другима, који би да ставе своју руку на оно што је наш народ од вајкада подизао у славу Божју, као израз своје вере и завета верности Богу, посебно на Косову и Метохији.

-Устајући у одбрану светиња наше Цркве у Црној Гори, устајемо у одбрану свих нас, нашег права да останемо и будемо оно што смо вековима били, православни Срби хришћани, без обзира где нам моћници овога света цртали границе и одређивали судбину. Наша света Црква Светосавска вековима је обједињавала често расејан српски народ, чувајући у њему дубоку свест да смо у Христу једно биће и деца Светог Саве. Они који би да нас духовно поделе и одузму наше светиње, или, не дао Бог, искористе наше молитвене скупове за своје политичке циљеве, дубоко се варају. То није пут који води ка миру, јер Црква Божја јесте овде да служи спасењу, али не и пролазним интересима оних који не знају шта је Црква, владика Теодосије и поручио да браћи и сестрама у Црној Гори “да смо свим срцем уз њих, као што су они били свих ових година уз нас, помажући нам, посебно преко својих архипастира, који дубоко осећају важност очувања нашег народа и светиња на Косову и Метохији, као и овде у Рашкој области”.

На крају свог обраћања окупљеним грађанима владика Теодосије послао је снажну поруку: -Пружамо одавде руку помирења својим комшијама друге вере, јер добро знамо, поучени речима нашег блаженопочившег патријарха Павла, да се правда не може градити на неправди другога и да свако има пуно право и слободу да чува своје непосежући за туђим. Чврсто верујмо у Господа Христа, и та ће нас истина ослободити, по речима самог нашег Спаситеља”.

Извор: Епархија рашко-призренска