Непризнатој Црногорској православној цркви није дозвољен упис у Регистар цркава и верских заједница Републике Србије

Naumov

Решење министра вера Радомира Наумова којим непризнатој Црногорској православној цркви [ЦПЦ] није дозвољен упис у Регистар цркава и верских заједница може се оспоравати само у управном спору пред надлежним судом, речено је агенцији Бета у Министартву вера.

Удружење Црногораца Србије 'Крсташ' затражило је од премијера Војислава Коштунице и председника Бориса Тадића да утичу на министра вера Радомира Наумова да своју одлуку 'преиначи'. У писму које је потписао председник 'Крсташа' Ненад Стевовић, наведено је да ће уколико до 20. јануара одлука не буде повучена 'Црногорци и представници забрањене ЦПЦ у Србији обавестити међународне органе о неиспуњавању обавеза о гарантовању слободе вероисповести од стране Владе Србије'. Ово удружење је о 'неодговорном гесту министра Наумова' обавестило Владу и Министарство спољних послова Црне Горе. У Стевовићевом писму Тадићу и Коштуници подсећа се да етнички Црногорци у Србији чине готово један одсто популације.

Самопорзвана Црногорска православна црква у Србији, чије је седиште као и удружења 'Крсташ' у Ловћенцу, затражила је 31. октобра упис у Регистар цркава и верских заједница Србије. У образложењу решења Министарства, донетом 22. новембра 2007. године, а подносицу 'из процедуралних разлога' достављеном тек крајем децембра, наведено је да је ЦПЦ грађанска организација и да, сходно Закону, не може бити укључена у систем цркава и верских заједница, па ни уписана у Регистар.

Извор: www.rts.co.yu