Нереди на Храмовној гори у Јерусалиму

Сукоби између израелске полиције и Палестинаца. – Напета ситуација пред почетак прославе јеврејског празника Пасхе и хришћанског Васкрса

Пред сам почетак јудејског празника Пасхе и припрема за светковање васкршњих празника, у Јерусалиму је дошло до сукоба између израелске полиције и Палестинаца. Према извештајима медија, Палестинци су на једном од прилаза Храмовној гори бацали камење и запаљиве предмете на полицију. Снаге безбедности су одговориле шок гранатама. При томе су два службеника лакше повређена. За немуслимане је овај простор до даљег затворен.

Храмовна гора, на којој се налазе мошеја Ал Акса и исламска Купола на стени, представља свето место за Јевреје, хришћане и муслимане. Све до разорења од стране Римљана 70. г. по Хр., овде се налазио јерусалимски јеврејски храм, највеће светилиште израиљског народа. Данас је као најсветије место јеврејства тзв. Зид плача, што је остатак овога храма из тог древног времена.

Јеврејски празника Пасха почиње у понедељак увече (14. априла), а већ тога дана у Јерусалиму ће се окупити десетине хиљада хришћана поклоника ради обиласка светих места у Израелу и светковања највећег хришћанског празника Васкрса. Израелска полиција је појачала своје присуство у старом делу града.

Министарство за туризам предвиђа да ће поводом јеврејске и хришћанске Пасхе Јерусалим  посетити 125.000 лица. Према полицијским подацима, само ће православној Литургији са узимањем благодатног огња на Велику суботу у цркви Христовог гроба присуствовати 40.000 поклоника.

Црквени великодостојници су протестовали против снажних полицијских мера обезбеђења, сматрајући да толико присуство полиције омета вернике у учешћу на богослужењима. Почев од 2006. г, полиција дозвољава да у цркви Христовог гроба на једном богослужењу може присуствовати до 10.000 лица.

Извор: Катпрес (обрадио Радомир Ракић)