Несвакидашња радост у Сиднеју

Ливерпул 16. август 2008. ући ће у историју српског народа и Српске Цркве у Аустралији пошто је освећен и предан на употребу верном народу храм Светог Апостола и Јеванђелисте Луке.

Двојица заслужних за ову радост су свакако угледни домаћини утемељачи Момо Дубочанин и Милорад Спасојевић.

На питање како је дошло до имена храма и парохије рекоше: Моми Дубочанину је слава Свети Лука, а Милорадов син се зове Лука, али свакако то је Божија воља. Пре Свете Литургије Његово Преосвештенство Епископ Иринеј је извршио мало освећење. Свештенство старије и млађе генерације, на челу са протојерејом ставрофором Илијом Драгосављевићем парохом канберским, Владиславом Ђорђевићем парохом флемингтонским, Ненадом Ђурашиновић парохом блектаунским, Миодрагом Перићем парохом лазаричким, Сашом Радоичићем парохом моновалским, Серафимом Стефановић настојатељем манастира Светог Саве, домаћином Александром Милутиновићем парохом ливерпулским и ђаконима Сашом Чолићем, Бранком Босанчићем и Теодором Соколовићем. Ђакон Бранко Босанчић је стигао пре три дана из Епархије бањалучке и служиће при Цркви Лазарици. Његов глас и појање и свакако појава најављује дивног и квалитетног свештенослужитеља на њиви Господњој. За појницом су били будући српски свештеници, браћа - Александар и Петар Мракић, а у олтару је прислуживао њихов отац Вељко Мракић.

Света Литургија је заиста била божанствена, јер је радост на лицу и узвишено задовољство блистало из свих нас и присутног Богољубивог народа. Наш Владика је у својој надахнутој беседи описао наше стање, као да смо у небесима, у рајској башти Господа Спаситеља.Изразио је своју нескривену радост и дао благослов поколењима да се док је света и века на овом Светом месту приноси бескрвна жртва и служи служба Господу. Представио је народу првог парохијског свештеника ове парохије оца Александра Милутиновића и попадију Јелену. Позвао је народ да помогне и да се угради у темеље ове Цркве која ће у овом делу света у граду Ливерпулу сведочити да смо дошли на жалост као прогнаници и мученици, али да смо се утемељили ту у својој Цркви чувајући своју веру Православну и име српско. По завршеној Светој Литургији у Народној Одбрани је приређен свечани ручак. Прота Миодраг Перић је поздравио све присутне, између осталих и Генералног конзула Републике Србије. Затим је члан црквеног одбора Момо Дубочанин поздравио нашег Владику и све присутне захваливши што су дошли. Накрају се отац Александар обратио присутном народу и захвалио свима позвавши народ да долази на Света Богослужења у новоосвећени храм Светог Луке. Тада смо сви одпевали громогласно МНОГАЈА ЉЕТА.

Извор: www.parohija.org