Неће нам кумровачки ђаци устројавати Цркву

Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 22. децембра 2013. године Свету службу Божију у катедралном манастиру Ђуреви Ступови код Берана

У литургијској проповиједи владика Јоаникије је рекао да је страшно када људи овога свијета почну да кроје Цркву по својој мјери, осврнувши се тиме на најновију изјаву потпредсједника ДПС-а Светозара Маровића да Црној Гори треба једна Православна Црква са сједиштем у црногорској држави што би, по њему, додатно афирмисало црногорски идентет.

"Сви ми мало старији смо запамтили времена комитета и Кумровца када је комитет хтио да има Цркву по својој мјери. Али Црква ни тада, иако је била понижена, нарочито у Црној Гори, није могла да се уклопи у те уске оквире, нити је то прихватила. Треба само видјети шта је наша Црква прошла у то вријеме, када су партијски секретари позивали једнога честитога старину Митрополита црногорско-приморскога Данила и прописивали му шта Црква треба да ради", подсјетио је Владика Јоаникије.

Он је рекао да су митрополиту Данилу тада и пријетили када су видјели да не могу да му наметну своје ставове. "А он је говорио: можете ме протјерати, можете ме затворити, можете ме убити, али ја на то нећу да пристанем. Није хтио да прихвати мјеру коју му је давао комитет".

Владика Јоаникије је рекао да се ништа у том погледу није промијенило у Црној Гори. "У главама људи које је васпитао комитет и Кумровац није се ни до данас ништа промијенило. Опет би да кроје Цркву по својој мјери и за своје потребе, да Црква буде услужни шалтер неке партије и неке власти. А то никада није било нити ће бити".

Владика Јоаникије је објаснио да је то тако због тога што Црква води дубљу бригу о народу, његовој будућности и будућности државе. "А политичари углавном воде бригу о својим интересима. Хајде да видимо шта је који политичар од свог богатства направио за овај народ? Да ли су направили болницу да се овај народ бесплатно лијечи, или прихватилиште за наркомане, за дјецу коју су потровали? Шта су направили?"

"Њихови апетити према Цркви и њеној имовини нијесу престали него су се чак увећали. Може, међутим, човјек мислити и планирати шта год хоће, али тешко онима који хоће да поцијепају хитон Христов, да цијепају јединство Цркве", упозорио је Епископ будимљанско-никшићки.

Он је казао да Црква није земаљска институција него Божанска установа и да би политичарима ваљало да се потруде да то схвате. "И не може је кројити ни комитет ни партија", поручио је Владика и додао да паметна власт треба да уради оно што је урадила власт у Русији.

"Послије деценија контроле и покушаја да Цркву сатјерају у мишју рупу, на власт су дошли паметни људи који су схватили да то није добро за народ и државу. И да није добро за будућност народа. Од тог тренутка је Русији кренуло на боље. Ови наши ништа од тога још нијесу схватили. Опјанило их је богатство и сила и моћ", рекао је он.

Владика је упозорио да је свако богатство трулежно и пропадљиво. "А сила земаљска, колико је год велика, у једном тренутку се урушава, нарочито она која је против Бога и против Цркве".

"Није им дата та власт да устројавају Цркву. Покушали су то, и ето шта су направили. То су њихови производи. Нека иду на шалтер код Дедеића. Кога тај шалтер може да опслужи и коме је то довољно - нек му буде. Али то су њихови производи и то су они Црној Гори и овоме народу понудили. А оно што сада нуде још је горе", категоричан је владика Јоаникије.

Владика је додао да су се грдно преварили они који пласирају такве идеје и шаљу такве поруке Цркви.

"Плитке су памети. И нека им Бог просвијетли памет и разум да схвате да је најважније да раде свој посао, да се брину како ће овај народ запослити. Као да су све друге ствари у Црној Гори завршили и овај народ усрећили, само још и Цркву да усреће. Е, хвала лијепо", поручио је Владика.

"Ово сам морао да кажем, јер ме изненађују толика количина безумља, пакости и зле воље коју показују људи који су на власти и које је Кумровац васпитао. Нека и њима Бог помогне и нека их упути на прави пут. И све нас Господ Исус Христос Богомладенац да обрадује, да измири и да изведе на прави пут Божији", закључио је Владика Јоаникије.

Извор: Епархија будиљманско-никшићка