Објављена нова књига о асирском геноциду

Нова књига на енглеском под називом „Година мача – Асирски геноцид, једна историја“ објавио је професор Јозеф Јакуб, професор емеритус Католичког универзитета у Лиону, у Француској. Књига је енглеско издање француске књиге објављене прошле године Quisensouviendra 1915: legénocideassyro-chaldéo-syriaque. Јерменски геноцид 1915. добро је документован. Много мање познат је турски геноцид над Асирцима (такође познатним као Халдејци и Сиријци), који се догодио истовремено у њиховим завичајима и око древне Месопотамије – данашње Турска, Иран и Ирак.

Почетак Првог светског рата пружио је Младотурцима и отоманској влади шансу да униште Асирце у серији масакра и злочина који су почињени над народом чија култура датира више хиљада година и чији је језик, арамејски говорио Христос. Систематска убијања, силовања, пљачке, киднаповања и депортације уништиле су безбројне заједнице и створили огромну избегличку дијаспору. Стотине хиљада асирско-халдејско-сиријачког народа било је убијено, а велики број је натеран у егзил.

„Години мача (сејфо –мач) 1915,“ како се Асирци сећају догађаја, претходе пре хиљаду година други напади на Асирце, а који су се поновила и у недавним догађајима, које је против њих чинила Исламска држава. Јозеф Јакуб, чија породица је убијена и раштркана по свету, окупила је једну интересантну причу очевица догађаја и извештаја које бацају светло на „прикривани геноцид“.

Извор: ОСР (превод – Информативна служба СПЦ)