Независно Косово неправедније од апартхејда

У Јужној Африци служен Молебан за спас српског народа на Косову и Метохији. Апел који је потписало близу 1000 људи прослеђен Председнику и Влади Јужне Африке

Јоханесбург У недељу 24. фебруара 2008. године, Црквено-школска Општина Светог Саве у Јоханесбургу, на челу са старешином храма светог Томе јеромонахом Пантелејмоном, иницирала је окупљање Срба, осталих православних хрисћана и свих људи добре воље у Јужној Африци, а поводом неправедног усвајања декларације о независном Косову и признања тог бесправног и илегалног акта од стране једног броја светских држава. Одслужен је и Молебан за спас Срба на Косову и Метохији.

Јоханесбург Ово је био једини скуп који је тим поводом организован на афричком континенту. Тог дана Косово и Метохија су се налазили и у Африци, на простору пространог српског црквеног имања у Јоханесбургу и у срцима неколико стотина окупљених људи, Срба, Грка, Руса, Румуна, Бугара и локалних Јужноафриканаца који су носили заставе држава које су децидно одбиле да признају лажну дрзаву Косово. На самој цркви су била истакнута два транспарента: " Косово је срце Србије " и " Боже спаси Косово ".

По благослову Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла, Светог Синода СПЦ и надлезног Митрополита Јоханесбурга и Преторије г. Серафима, после свете литургије, служен је Молебан за спас српског народа на Косову и Метохији са литијом око храма. Молебан су служили старешина храма јеромонах Пантелејмон, старешине руске и румунске парохије у ЈАР протојереји Јован и Михаило, јузноафрички свестенослужитељи јеромонаси Илија и Серафим и ђакони Стивен и Нектарије. После богослужења и молитава, окупљнима су се обратили оци Пантелејмон, Јован и Михаило, амбасадор Србије у ЈАР г. Јован Марић, а прочитана је и порука Његовог Високопреосвештенства Митрополита Јоханесбурга и Преторије г. Серафима.

Отац Пантелејмон се захвалио Јузноафричким властима ( нарочито при том мислећи на Амбасадора Јужне Африке у УН г. Кумала ) на досадашњем чврстом и доследном ставу да се не могу сепаратистички покрети у свету награђивати поклањањем територија и да се до јединог праведног и одрживог решења на Косову и Метохији може доћи кроз конструктивни дијалог Београда и Приштине, дијалог српских власти и представника албанске националне мањине.

Јеромонах Пантелејмон је поред осталог напоменуо и то да се никада нећемо одрећи Косова, да ћемо бити стрпљиви и дочекати дан када ће Косово и Метохија бити ослобођени и да од сада ниједно богослужење у српском храму св. Томе у Јоханесбургу неће проћи без молитава за спас српског народа на Косову и Метохији, те да ће се сваке недеље после литургије служити Молебан. Такође је нагласио да је припремљен Апел-петиција Председнику и Влади Јужне Африке да одбаце бесправну декларацију о независном Косову и да никада не признају ту лажну државу која је илегално створена на територији државе Србије.

У том Апелу-петицији поред осталог пише да пре неколико деценија ниједна земља на свету није признала ниједан од сепаратистицких покрета који су тражили независност од Јужне Африке и да би признавање независности Косова било равно признавању принципа апартхејда. Руски и Румунски свештеници су поручили да су у овим тешким тренуцима уз Србе на Косову и Метохији и уз целокупан српски народ и да цео свет зна и осећа неправду коју светски моћници наносе Србији и српском православном народу. Г. Амбасадор је поручио да смо 500 година чекали да ослободимо Косово и Метохију од Турака, 50 година су владали и комунисти па су неславно завршили своју владавину и да ћемо тако дочекати да се и ова неправда заврши.

Његово Високопреосвестенство Митрополит Јоханесбурга и Преторије г. Серафим је у својој поруци нагласио да је " веома вазна ова иницијатива оца Пантелејмона да организује овакво окупљање у српској парохији у Јоханесбургу. Прво, и изнад свега да се помолимо за насу браћу и сестре који страдају на Косову и друго да све људе у Јужној Африци информишемо о компликацијама насталим усвајањем илегалне декларације о независности историјског дела српске територије. Косово је као што сви знате срце српског народа. Како можете одсећи срце од тела, а да не крвари ? Претходних година, фанатицни муслимани на Косову су насилно истерали из домова православне Србе, а сада желе да им отму и њихову земљу ".

" Посто се налазим у Најробију на конференцији, духовно сам са вама молећи се за намучен и страдални српски народ на Косову. Молим вас љубазно да потпишете Апел који је припремио отац Пантелејмон за правду на Косову. Овај Апел (у коме оправдано предлажемо јузноафричким властима да не признају независно Косово), ћемо проследити Јужноафричкој Влади, Председнику Јужне Африке и страним амбасадама у Преторији. Нека вас Господ благослови !"

На крају је прочитан Апел јузноафричким властима у целини, а затим су сви присутни достојанствено прилазили и потписивали ову петицију (у цркви и на још неколико пунктова прикупљено близу 1000 потписа ) коју ће Митрополит Серафим лично предати Председнику Јужне Африке г. Мбекију и члановима Владе са којима ће се сусрести крајем ове недеље. Јужна Африка је држава која је лидер на афричком континенту и веома је вазно да ова држава одбаци декларацију о независности Косова и не призна лажну државу Косово јер ће је у тој одлуци засигурно следити највећи број афричких дрзава.

Чланови Црквеног Одбора ЦШО Свети Сава Јоханесбург