Нигерија: Упркос нападима број хришћана се увећава

У Нигерији се број хришћана увећава упркос исламистички мотивисаним нападима. Што више напада хришћани трпе, посебно од стране терористичке групе Боко харам, све  чвршћи су у вери, навела је међународна католичка добротворна агенција  "Црква у невољи" у уторак у Минхену. Сходно томе, расте број кандидата за свештеничку службу у тој афричкој земљи. „Током протекле четири године основао сам годишње  најмање по три нова парохије", изјавио је Матеј Ман-Осо Ндагосо, надбискуп северне нигеријске дијецезе Кадуна. Међутим, није дао тачне податке о броју хришћана.

За хришћане његове бискупије активности Боко Харам-а су биле скоро „позив за буђење“, каже Ндагосо. Пример овога је напад на цркву у Кадуни 2012. године са неколико смртних случајева и преко 100 повређених. Раније су тамо служене три богослужења недељно, а данас  скоро свакодневно се служи миса. Од тог напада број верника у парохији се утростручио.

Према Ндагосо-у, безбедносна ситуација у Нигерији је напета, посебно на северу и североистоку земље. Углавном су нападнута тржишта, цркве и недавно џамије. „Терористичке групе се претварају да желе да се моле, и мешају се са верницима у просторијама за молитву, где обично нико не сумња на бомбашке нападе.“ Тако се уноси забуна. Постоје и киднаповања или већ новчане уцене.

Поред тога, Боко Харам је сада радикализовао и друге групе, међу којима и чланове номадских пастира из Фулана. Додуше, постоји сукоб између исламских пастира и већинског хршћанског сељачког света око пашњака, рекао је надбискуп. Али пада у очи да су Фулани опремљени модерним наоружањем, што може указивати на то да из њих стоје снажне везе са терористичким организацијама као што  су Ал-каида и тзв. Исламска држава.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)