Нигерија: Верска нетолеранција изазива немире

Надбискуп Нигерије Игњатије Каигама изјавио је у Минхену на заседању хуманитарне агенције „Црква у невољи“ да „када верска нетолеранција ескалира, сваки Нигеријац ће осећати тешке последице“. Он има разумевање за то да све религије треба да мисионирају, па ипак неке би желеле да своју веру намећу. Али ако присила долази до изражаја у верским питањима, онда је насиље неизбежно, рекао је надбискуп.

Исламска секта „Боко Харам“ је, по речима надбискупа, себи поставила за циљ да сваког Нигеријца обрати у ислам, па и председника су скоро присилили на обраћење. Међутим, уколико би неко желео да присилно мисионира у једној мултиетничкој и мултирелигиозној земљи са 160 милиона становника, изазивао би катастрофалну кризу.

При свему овоме исламистички фундаменталисти делују независно једни од других, пошто немају хијерархијску структуру као у Римокатоличкој цркви, па надбискуп препоставља да не постоји јединствени стратегијски план исламизације Нигерије. Па и султан Сокотоа, поглавар нигеријских муслимана, јасно је казао да је потпуно исламизирање земље „санак пусти“.  Уместо да време губе на исламизацији Нигерије, становници би требало да се потруде на томе како да ускладе свој живот и раде на друштвеном напретку.

Велики проблем афричких земаља је корупција, па се власт не брине много о младим људима и оптенародном добру.

На северу Нигерије живе већином муслимани, а на југу претежно хришћани. Надбискупија Јос, на чијем челу је надбискуп Игњатије Каигама, налази се у средишту земље и изложена је борби за опстанак. Поред верских напетости, присутни су културни и етнички проблеми.

Извор: Катпрес