Није карактеристично за Православље да верници праве спискове својих грехова

Представници највише јерархије Руске Православне Цркве изразили су сумњу у то што верници праве спискове грехова и потврдили су да то није карактеристично за православно предање. "Православље има духовни, богослосвки и пастирски став према греху што не подразумева било какву стриктну и одређену регулативу и уредбе. Да ли су спискови заиста потребни?" Ово је изјава оца Игора Вижанова, секретара Одељења за спољне послове Руске Православне Цркве.

Овом изјавом отац Игор је реаговао на новообјављени (2008. год.) ватикански списак традиционалних смртних грехова, који су допуњени са још седам нових сагрешења која су у вези са епохом глобализације: генетска модификација, експерименти на људима, уништење природне средине, друштвена неправда, осиромашење других (својих ближњих), наношење повреда и дрога. Отац Игор је нагласио да Западно Хришћанство има потребу да класификује чак и духовне ствари, а Источно Хришћанство није никада користило такве ригорозне мере или духовна упозорења. Несумњиво је да Православље и православна пракса именује и смешта на своје место сваки грех, и бави се конкретно сваком особом. То наравно, како о. Игор истиче, не значи да је Православље индиферентно према политичким и друштвеним приликама.

Врло је значајан закључак о. Игора, да ниједан грех није друштвени или политички, већ духовни догађај, у коме се личност супротставља Божјој вољи и Његовим заповестима.

Извор: www.interfax-religion.com, 12. мај 2008. године