Није разматрано питање идентитета остатака пронађених код Јекатеринбурга

Није разматрано питање идентитета остатака пронађених код Јекатеринбурга

У Руској Православној Цркви још увијек није разматрано питање идентитета остатака пронађених код Јекатеринбурга 2007, за које се тврди да су светих царских мученика – престолонаследника Алексеја и царевне Марије Романов.

„Црква није формирала комисију која би се бавила идентификацијом остатака, а ни Комисија за канонизацију није разматрала ово питање“, казао је протојереј Георгије Митрофанов, члан Комисије за канонизацију.

По његовим ријечима, Комисија још увијек није добила такав благослов.

Представници лозе Романових су у четвртак објавили да ће од руских власти тражити да се оснује комисија за сахрану остатака. Истовремено, предсједница Дома Романових, велика кнегиња Марија Владимировна, изјавила је да би сва прича о сахрани била преурањена док Црква не саопшти свој став.

Отац Георгије је подсјетио да, када су 1998. откривени први „јекатеринбуршки остаци“ – царског пара, троје дјеце и слугу, Црква је објавила да не може потврдити њихов идентитет, јер има питања на која тек треба одговорити.

„Али на нека питања још увијек нема одговора. Црква није промијенила став што се тиче “првих“ остатака, држимо се синодске одлуке из 1998, што не значи да се став Цркве не може измијенити“, казао је свештеник.

Извор: Митрополија црногорско-приморска